Foto af Michael Parulava hos Unsplash

En ny undersøgelse viser, at krigen har haft store konsekvenser for samhandlen mellem Ukraine og Rusland, hvor samhandlen fortsat falder år efter år. 

Da krigen mellem Ukraine og de russisk-støttede separatister brød ud i 2014 og Rusland annekterede Krim-halvøen betød det, at forholdet mellem de Ukraine og Rusland tog en voldsom drejning. Siden har krigen kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN, men også samhandlen mellem de to lande er blevet påvirket af krigen. 

En ny undersøgelse lavet af Centre for Economic Strategy, CES, viser præcist, hvor meget krigen har påvirket samhandlen. I de seneste år er den ukrainske import fra Rusland faldet med hele 66,7 procent, skriver CES. De russiske aktiver i Ukraine er også dramatisk reduceret. 

“Samhandlen mellem Ukraine og Rusland er faldet. Ukraines samlede import fra Rusland faldt fra et højdepunkt på 18 procent af BNP i 2012 til 6 procent af BNP i begyndelsen af 2019,” skriver CES i undersøgelsen. 

Nogle steder værre end andre

Ifølge CES er de russiske aktiver faldet fra cirka 3,6 procent i 2009 til 2,1 procent i dag. Omsætningen fra de russiske virksomheder i Ukraine er faldet fra 4,3 procent til 2,8 procent, viser undersøgelsen. 

Mens det er tilfældet, så skriver CES dog, at de russiske investeringer i Ukraine er forholdsvis stabile, og at det reelle tal ventes at være mindst dobbelt så stort som de officielle.

“Vores skøn viser, at russiske investeringer i Ukraine under hensyntagen til investeringer gennem offshores er mindst dobbelt så høje som de officielt rapporterede tal,” lyder det.

Færre russiske banker

Antallet af russiske banker i Ukraine er også faldet fra 13 i 2009 til fem i 2019. Også i energisektoren har Ukraine været i stand til at reducere Ruslands indflydelse, hvilket vi også har skrevet om før hos Ukrainenu

Det ændrer dog ikke på, at Ukraines afhængighed af Rusland i energisektoren stadig er rigtig høj, påpeger CES.  

“Efter vores mening bør Ukraine sikre større gennemsigtighed for investeringer for bedre at forstå omfanget af russiske investeringer i Ukraine for at overvinde de ætsende virkninger af russisk kapital.” 

“Desuden mener vi, at det er nødvendigt at begrænse russiske investeringer i så vigtige sektorer som medier, energi også videre, samt generelt begrænse investeringer foretaget af russiske statsejede virksomheder og virksomheder tilknyttet den russiske regering ved at fjerne huller i sanktioner og andre problemer,” skriver CES.