Foto af Victor Xok hos Unsplash

Tidligere har den ukrainske præsident slået fast, at der skal laves nogle ændringer af de tidligere indgåede Minsk-aftaler for at skabe fred i Donbass-regionen. 

For nyligt mødtes Ukraine og Rusland til fredsforhandlinger i det såkaldte Normandie Format, der også havde deltagelse af Frankrig og Tyskland. Landene blev blandt andet enige om en våbenhvile og fangeudveksling, men fredsforhandlingerne om fred i Donbass-regionen, der har været præget af krig siden 2014, stødte også ind i problemer. 

Efter mødet var den ukrainske præsident ude at sige, at det bliver nødvendigt at lave nogle ændringer af de tidligere indgåede Minsk-aftaler fra 2015, som Rusland ellers står fast på. Nu åbner Rusland op for, at der kan ske ændringer af Minsk-aftalerne. 

“Det er muligt (at lave ændringer). Hvem kan arbejde på Minsk-3? Det kan to parter. Hvis eksperter fra Kyiv sidder i kontaktgruppen… sammen med eksperter fra DPR og LPR (de to udbryderrepublikker, red.), så er det muligt, at de er stand til at lave ændringer eller tilføjelser…,” sagde Dmitry Peskov, der er talsperson for den russiske præsident, til det russiske nyhedsbureau Tass ifølge det ukrainske medie Ukrinform. 

Ukraine har tidligere meldt ud, at landet er i gang med at gøre en række ændringsforslag klar, før de fire lande skal mødes til nye fredsforhandlinger om cirka fire måneder. 

Ukraine er specielt utilfreds med et punkt, der omhandler muligheden for at afholde valg i de besatte regioner. Ukraine vil have valget afholdt efter, at Ukraine har fået fuldt kontrol over regionerne igen, mens Rusland vil have det inden og henviser til de tidligere indgåede Minsk-aftaler. Ifølge de to landes aftaler vil de to udbryder regioner få en form for særstatus i Ukraine, hvis valget anerkendes af organisationen OSCE.