Foto af Victor Xok hos Unsplash

Kiev: Ifølge det ukrainske nyhedsside Unian så er Rusland og Ukraine kommet nærmere en dato for nye forhandlinger om at slutte krigen mellem de to lande. 

Der var glæde at spore hos hos både Ukraine og Rusland, da de for nyligt udvekslede 70 fanger. Fangeudvekslingen blev af flere iagttagere set som det første skridt mod at få genskabt et forhandlingsforløb mellem Ukraine og Rusland om fred i ukraines østlige Donbass-region. Her har mere end 13.000 mennesker mistet livet siden krigen brød ud i 2014. 

Ifølge den ukrainske nyhedsside Unian så har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og den russiske præsident Vladimir Putin netop brugt fangeudvekslingen til at komme nærmere fred.

“De (Putin og Zelenskij) udtrykte tilfredshed over fuldførelsen af aftalen, som er det første skridt mod en normalisering af forholdet,” sagde Zelenskijs presseservice ifølge Unian om en telefonsamtale mellem de to statsledere. 

Ny dato på vej

Ifølge Zelenskijs presseafdeling så diskuterede de to statsledere også datoer for nye møder i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland. 

Ifølge Rusland så kan nye forhandlinger i Normandie Formatet være med til at få forhandlet en våbenhvile på plads. Den russiske presseafdeling lagde også vægt på, at udvekslingen af de 35 fanger på hver side er det første skridt mod egentlig fred. 

Konflikten mellem Ukraine og Rusland brød ud i 2014, da ukrainerne gik på gaden og fjernede den daværende ukrainske præsident Viktor Janukovitj. Maidan Revolutionen foregik med slogans om EU- og NATO-medlemskab. I 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen og kort efter forsøgte separatister at løsrive store dele af Donbass-regionen i den østlige del af Ukraine.