Illustration: Vektor Kunst / Pixabay.com.

Der er et stigende antal smittede i Ukraine, og det skaber bekymring for, at virussen vil komme ud af kontrol. Derfor skal flere regioner måske lukke igen.  

Onsdag lød antallet af nye smittede med coronavirus i Ukraine på hele 940, og det er rekord. Lviv-regionen havde 203 smittede, Rive 126 og Kyiv 99, og det har fået den ukrainske regering til at se på mulighederne for at genindføre restriktioner. Den ukrainske sundhedsminister Maksim Stepanov har tidligere udtalt, at en del af stigningen kommer efter, at Ukraine er begyndt at teste mere, men at det ikke er hele forklaringen, og at der derfor kan komme flere restriktioner. 

“I nogle regioner er der en skarp stigning i antallet af folk, der er på hospitalet. Derfor må vi åbne en anden omgang (hospitaler, red.),” sagde Stepanov ifølge Ukraine Business News.

Det er dog endnu uklart, hvilke nye restriktioner der kan komme, men Stepanov har meldt ud, at 13 regioner i landet ikke må lempe mere på karantænen. Heriblandt er Kyiv, men det ser ikke ud til, at Kyivs borgmester er enig med den udmelding, og der har generelt været en tovtrækkeri mellem flere borgmestre og regeringen i længere tid. 

Onsdag meldte borgmesteren Vitaliy Klitschko ud, at byens restauranter nu igen må servere indenfor med nogle restriktioner, mens også byens svømmehaller, biografer og teatrer må åbne dørene for besøgende. 

Du kan holde øje med udviklingen online

Volyn-regionen, nær den polske grænse, har dog valgt at genindføre lukninger af regionens shopping centre, meget af den offentlige transport, restauranter og for større forsamlinger. Samtidig melder det ukrainske togselskab Ukrzaliznytsia, at de genstarter togrejser fra Kyiv og Odesa til Lviv, mens der også genstarter en række regionale toge. 

Det kan være svært at holde øje med udviklingen i Ukraine, da tingene ændrer sig hurtigt fra dag til dag. Du kan dog følge med på et online kort lavet af det ukrainske udenrigsministerium. Det kan du finde her

Kortet viser i hvilke regioner af landet, hvor ukrainere må færdes i corona-tiden. Når du holder musen over en region, viser den restriktioner. 

Ukrainere måske ikke velkommen i EU

EU vil snart åbne for udenlandske turister igen og er derfor i gang med at lave en større liste over lande, hvorfra rejsende må komme fra. Euro Integration skriver dog, at Ukraine ikke ser ud til at være på listen. Det kræves at have et smittetal over de sidste 14 dage på under 16 sager per 100.000 indbyggere, mens Ukraine har et tal på 26,6 sager per 100.000 indbyggere, og det tal er stigende. 

Ukraine Business News citerer Zenon Zawada fra Concorde Capital for at sige, at:

“”Der fremgår ikke af statistikker, hvor mange ukrainere der har adgang til EU fra den 1. juli baseret på legitim arbejdsvisum, og hvor mange der har beskæftigelse ved at få adgang til EU med turistvisum. Men vi estimerer turistvisumandelen til ikke mindre end 50 procent,” lyder det fra Zawada.