Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Selv om alt handler om corona for tiden, har den ukrainske regering sat skub på reformerne, de skal bruge for at få IMF-lånet i land. 

Den verserende krise har sat ekstra pres på de ukrainske politikere, der i høj grad har brug for den økonomiske håndsrækning, som IMF har stillet dem i udsigt med et lån på 8 milliarder dollars (54,36 milliarder danske kroner).

Med et stigende underskud på budgetterne,  er IMF-lånet i høj prioritet hos politikerne, selv om folket ikke nødvendigvis er store tilhængere. Derfor er der også blevet sat skub på både embedsværket og parlamentet.

Særligt to reformer er centrale for lånet. Det drejer sig om landreformen, der gør op med et forbud mod salg af landbrugsland, og en banklov, som i folkemunde har fået navnet “Anti-Kolomojski-loven.”

Lynbehandling trods blokader

I går besluttede parlamentet desuden at lave en lynbehandling af bankloven, som er blevet forsøgt obstrueret. Bankloven sikrer, at PrivatBank ikke ender tilbage i hænderne på oligarken Igor Kolomojski.

Banken blev nationaliseret, efter at der blev afsløret bedrag for milliardbeløb. Efterfølgende har Kolomojski forsøgt ihærdigt at få sin bank tilbage, og det er ikke noget, IMF vil risikere.

Grunden til, at loven skal gennem en særlig behandling, er, at parlamentarikere havde indgivet 16000 ændringsforslag til loven, som alle ville skulle gennemgås under normale omstændigheder.

Det politiske arbejde ville strække sig over flere måneder, men det kan Ukraine ikke vente på – derfor har parlamentet nu sat turbo på behandlingen af loven.

Landreform klar til implementering

For nyligt har den ukrainske præsident skrevet under på den længeventede landreform, som IMF stillede krav til blev vedtaget som en del af låneaftalen. Landreformen er den anden centrale brik i puslespillet.

Landreformen skal gøre det muligt for ukrainske landmænd at sælge deres jorder, som lige nu er delt ud på adskillige tusinde lodder, hvilket betyder at mange landmænd har meget små landbrug.

Det har været en hæmsko for investering i landbruget, som der både er stort potentiale i, men som også halter bagefter lige nu på grund af dårlig infrastruktur. Der er nærmest intet netværk af underleverandører og den vitale del af forsyningskæden til landbruget, som handler i alt fra maskiner og gødning til rådgivning, findes i et meget småt omfang i Ukraine.

Derfor er de mest succesrige landbrug enormt store, da de skal have en volumen, der gør det muligt for dem selv at have deres egne mekanikere, eksperter og så videre.

Lader noget tilbage at ønske

Den nye landreform er dog langt fra det oprindelige udkast, og selv om det er det første af mange forsøg på at lave en reform af jordmarkedet, så modtager reformen kritik fra flere steder. En af kritikerne er Vadym Shestakov, vice-direktør hos Dan-Farm Ukraine.

“Den er (landreformen, red) endt, som vi forventede, men ikke som vi håbede. Land-markedet er stadig lukket for udlændinge… Vi må se, hvordan fremtiden ser ud, men der er altid en risiko (for at oligarkerne kommer og overtager landjorden). De har begrænset ejerskabet til 100 hektar pr person og 10.000 hektar pr virksomhed, men nu vil oligarkerne bruge en hær af advokater til at forsøge at omgå disse begrænsninger på den ene eller anden måde,” sagde Vadym Shestakov, vice-direktør hos Dan-Farm Ukraine, tidligere.