Foto: Emil Filtenborg

Den ukrainske regering vil reparere eller genbygge omtrent 7000 kilometer veje næste år – godt 60 procent mere end i år.

Man skal ikke køre mange kilometer på vejene i Ukraine, før man finder ud af, at de lader noget tilbage at ønske. Selv store hovedveje døjer rundt omkring med huller i asfalten, der gør dem både farlige og ineffektive.

Men nu har regeringen planer om at igangsætte et større renoveringsprojekt, hvor 7000 kilometer enten skal repareres eller genopbygges, skriver Ukraine Business News ud fra oplysninger fra lederen af Ukravtodor – styrelsen for hovedveje – Oleksandr Kubrakov.

Til sammenligning er den danske sektion af E45 omtrent 350 kilometer lang, så de vil altså bygge omtrent 20 gange så mange kilometer vej, som man kan køre på den jyske motorvejsstrækning.

Ifølge Ukraine Business News har entreprenører færdiggjort omtrent 26 procent af de 4200 kilometer vej, som var målet for i år. Der er omtrent tre måneder tilbage til at arbejde i, før vejret bliver for stor en ufordring.

Stor infrastruktursatsning

Vejene er en af de ting, som mange selskaber og privatpersoner ofte klager over. Den forlængede rejsetid kommer med både omkostninger i penge, men også i tid, som kunne bruges bedre andre steder.

Blandt andet derfor har den ukrainske præsident søsat et ambitiøst infrastruktur-projekt, hvor i alt 24.000 kilometer vej skal repareres over de næste tre eller fire år.

“Hvis det lykkes, så vil det skabe hundredetusinde af jobs, give energi til den ukrainske økonomi og bringe hele landet tættere sammen,” sagde Kubrakov, da planen blev lanceret tilbage i maj.

Dog kan korruptionen i Ukraine stikke en kæp i hjulet for planerne. Tidligere har det nemlig været tilfældet, lød det fra Kubrakov.

“Tidligere forsøg på at genopbygge den ukrainske infrastruktur har vist sig at være sløv i bedste fald og er ofte spoleret af korruption og ineffektivitet,” skrev Kubrakov, og påpegede, at 95 procent af Ukraines veje har brug for forbedringer, at flere steder ikke har været repareret siden 1990erne.

Hvorvidt det er coronapandemien, korruption eller noget tredje, der er skyld i, at blot 1000 af de 4000 planlagte kilometer vej er blevet bygget i år vides ikke. Det får dog planen om at bygge 7000 kilometer vej næste år til at se mere end blot ambitiøs ud.