Foto af OBV

Kiev: Det er nok ikke alle, der har hørt om begrebet ravpirateri, men det er et rigtigt problem i Ukraine, lyder det fra præsidenten. 

Illegal udvinding og salg af rav er et problem i flere af landets regioner eller oblasts. Store ophobninger af det kostbare materiale er blevet fundet i jorden, og det har fået opportunister til at finde og sælge rav uden licens. 

Det er heller ikke nogen ubetydelig industri, der ligger gemt under overfladen. Ifølge nogle estimater kommer det helt op på tusindvis af ansatte i en industri, der hvert år omsætter for 500 millioner dollars, skriver Kyiv Post. 

Men det skal have en ende nu, lyder det fra præsidenten. 

“Alle dem, der er involverede i ulovlig udvinding af rav i Ukraine vil blive straffet,” sagde præsident Volodimir Zelenskij ifølge Kyiv Post på officielt møde i Olevsk Distrikts Statsadministration. 

På mødet kaldte han det tyveri af nationens ressourcer, og ifølge præsidenten kender de også navnene på alle dem, der er involverede i den ulovlige aktivitet. 

Miljøproblemer og manglende skattepenge 

Fordi industrien i så vid udstrækning er en del af den sorte økonomi, mister Ukraine selvsagt adgang til flere millioner kroner hvert år, som ifølge Volodimir Zelenskij ender i lommerne på korrupte embedsmænd og bagmænd. 

Men problemet er ikke kun centreret om penge. I Rivne Oblast – en region 300 kilometer syd for Kiev – er 6900 hektar jord blevet ødelagt ifølge Kyiv Posts informationer. 

Det sker ifølge mediet, fordi minefolkene bruger pumper til at udvinde rav. Det er en proces, der laver store gruber, som ødelægger træernes rødder, hvilket gør det svært for områderne at komme sig igen.