Foto af Chester Ho hos Unsplash

Den ukrainske præsident var langt fra tilfreds, da han i går besøgte en tank-fabrik i Ukraine, der kun har produceret en tank på 10 år. Vidtgågende tiltag skal ibrug, forklarer han. 

I Ukraine har den statsejede virksomhed UkrOboronProm monopol på at producere forsvarsudstyr. Virksomheden beskæftiger omkring 80.000 medarbejdere fordelt på 130 virksomheder, der laver alt fra tanks til fly og missiler.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, der kom til magten i april, har længe ville gøre noget ved UkrOboronProm, som han mener er fedtet ind i korruption. Onsdag besøgte han så en af virksomhedens fabrikker, der blandt andet laver tanks, og han var langt fra tilfreds med, hvad han så. 

Han kunne konstatere, at Malyshev fabrikken kun havde produceret en tank til det ukrainske militær indenfor de sidste 10 år, mens det tal, ifølge præsidenten, var 900 tanks om året under Sovjetunionen. 

Ryd op nu

Præsidenten holdt et pressemøde på fabrikken, hvor han gjorde det klart, at der skal ske store ændringer både for at sikre en højere produktion, men også for at sikre bedre rettigheder for de mange ansatte, der ofte arbejder for lav løn og blive betalt for sent. 

“Vi behandler folk som kvæg, og dernæst vil vi så have, at de skal respektere autoriteterne, respektere Ukraine, ikke rejse væk, og at vores virksomheder skal fungere,” sagde Zelenskij på pressemødet ifølge Kyiv Post. 

Han vil derfor have et møde i det ukrainske kaninet for ministre med fokus på at øge produktionen og sikre bedre arbejdsbetingelser for medarbejderne. 

UkrOboronProm blev skabt i 2010 af den daværende præsident Viktor Janukovitj og har monopol over eksport af militærudstyr. UkrOboronProm er over årene blevet beskyldt for stor korruption og for at skubbe vestlige investorer væk fra markedet, skriver Kyiv Post.