Der er store muligheder indenfor fjernvarmeprojekter i Ukraine for både leverandører og rådgivere, lyder det fra Rambøll.
I midten af februar blev kontrakten på en større investering i fjernvarme i den middelstore ukrainske by, Krementjuk, underskrevet. Blandt partnerne er den danske rådgivervirksomhed, Rambølll, der skal overse udbud og projektet.
Men der er fortsat masser af potentiale for yderligere investeringer i Ukraine. Sådan lyder det fra Rambølls projektleder, der skal styre rådgivningen på projektet, der i alt beløber sig på næsten 100 millioner kroner.
“Efter 2014 fik en masse forsyningsselskaber problemer med Gazprom og med at betale deres gasregninger. Deres penge blev frosset for alt andet end betaling af regninger, så mange projekter gik i stå,” siger Isidore McCormack:
“Men de sidste to år er der begyndt at komme flow i tingene igen, og der ligger fortsat et kæmpe arbejde og venter på at blive udført med at rehabilitere infrastrukturen, der stort set ikke har set investering siden før 1990.”
Han efterspørger særligt, at danske leverandører af rør og kedler kigger til Ukraine – naturligvis fordi flere leverandører, giver større konkurrence på udbuddene, hvilket medfører lavere priser.
Ukraines fjernvarmeproblemer
Hvis man har boet længe i Ukraine, så er man uden tvivl stødt på en af de mange lejligheder, der om vinteren enten er alt for kold eller alt for varm. Det skyldes, at Ukraines fjernvarmesystem er gammeldags.
Måden det fungerer på i Ukraine er nemlig, ifølge McCormack, at de sender varmen ud i en temperatur uden mulighed for regulering. Varmen er bestemt efter, hvor koldt det er udenfor, men det betyder også store udsving for forbrugerne.
Bor man for eksempel tæt på varmeforsyningen på netværket, får man meget varme, men bor man længere ude på nettet, kan man få meget lidt eller ingen varme til sin lejlighed. Der er desuden ingen termostater.
Det betyder, at har man en alt for varm lejlighed, så er den eneste måde, man kan regulere temperaturen på, at åbne et vindue. Det medfører naturligvis et stort varmetab, som kunne have varmet lejlighederne længere væk på nettet.
Det er blandt andet en af de ting, der er fokus på i projektet i Krementjuk.
“En af de ting, der er særligt ved dette projekt, er, at vi indfører to nye teknologier, som ikke findes i Ukraine. I Danmark er de velkendte, men de er ikke udbredte i Ukraine. Den første er et variabelt flow af varme, der betyder at varmen vil være bedre reguleret. Det vil føre til lavere udslip af drivhusgasser, men også til et laver gasforbrug der i sidste ende kan gøre det billigere for forbrugeren,” siger McCormack.
Desuden vil Rambøll også introducere varmeopbevaring, der i alt sin enkelthed betyder, at man bruger varme til at opvarme vand, som man bruger som en slags batteri, der holder på varmen til den skal bruges.
Varme er ikke bare varme
I Ukraine er varme ikke bare varme. Gas er et af de helt store politiske spørgsmål i landet – både på det øverste niveau og for den enkelte ukrainer. Mange ukrainere klager over for høje priser på varme.
Samtidigt forsøger politikerne at imødekomme disse problemer ved at regulere priserne på gas, som vi så det i januar. Det betød til gengæld, at den Internationale Valutafond (IMF) blev utilfredse.
Desuden har Ukrianes energisikkerhed lidt et alvorligt knæk efter bruddet med Rusland, som kom som følge af først Maidan og siden krigen i Østukraine samt annekteringen af Krim-halvøen.