Foto: Emil Filtenborg.

Det ukrainske parlament har fået sat en dato på, hvornår ukrainerne skal stemme til de lokale valg i Oktober.’

Det ukrainske parlament går på ferie på fredag, men her på falderebet har de fået godkendt en dato for, hvornår ukrainerne skal stemme til lokalvalg – det bliver den 25 oktober i år, skriver Unian.

Til valget skal de vælge medlemmer af deres pendant til regionsrådene, Kyivs byråd, distriktsråd i byer og landsbyer samet deres borgmestre. Det er dog ikke alle steder, hvor der vil blive afholdt valg.

I de besatte områder i Østukraine og på Krim-halvøen vil der ikke blive afholdt valg – i hvert fald ikke valg, som de ukrainske myndigheder vil godkende.

Betydning for fredsprocessen

Grunden til, at de ikke kan afholde valg i de dele af landet er naturligvis, at en militær frontlinje adskiller størstedelen af Ukraine fra de besatte områder, og de ukrainske myndigheder mener derfor ikke, at de kan sikre “repræsentation” i området.

Det siger måske sig selv, at der ikke vil blive holdt valg i de områder, som der lige nu kæmpes for, men det kan få betydning for fredsprocessen, da det sætter en stopper for et af de centrale punkter i den såkaldte Steinmeier-formel – nemlig de lokale valg. 

Men resten af Ukraine altså se frem til et valg. Som det ser ud nu, kommer Zelenskijs parti Folkets Tjener ikke til at storme ind i byrådene rundt omkring. Der er lav tillid til Zelenskij og regeringen, hvis positioner er baseret på det jordskredsvalg, der gav dem magten i løbet af foråret og sommeren sidste år.

I Ukraine har de lokalvalgte en del magt – det ses blandt andet i Kyiv, hvor borgmester Klitsjko har været i tovtrækkeri med regeringen over corona-karantænen. Derfor kan valget også få betydning for reformarbejdet i landet.