Foto af Eugene hos Unsplash

Det er meningen at rådgivere for Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig snart skal mødes for at diskutere fred i Donbas-regionen.

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at der den 28. august finder et nyt møde sted i det såkaldte Normandie Format, der indkluderer Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig. Formatet er etableret for at skabe fred i Donbas-regionen, hvor der har været krig mellem russisk-støttede separatister og Ukraine siden 2014. 

Denne gang bliver det dog kun med deltagelse af landenes rådgivere, og Ukraine sender Andriy Yermak, der er leder af præsidentens administration. Derudover vil Ukraine også sende vicelederen for præsidentens administration. 

Krigen i Donbas har kostet over 13.000 mennesker livet, ifølge FN. Der er for nyligt blevet indgået en våbenhvile, men der har været meldt om brud på den allerede. Krigen i Donbas er dog stilnet af i de seneste år, hvor der ikke har været kampe i samme størrelsesorden, som blev set i både 2014 og 2015. Dog har krigen stadig stor betydning for Ukraine. 

Selv om Kyiv og andre store byer ikke mærker direkte til krigen i dagligdagen, så påvirker den erhvervslivet og niveauet af udenlandske investeringer. 

Hvad er den seneste udvikling?

Tilbage i december sidste år mødtes de fire landes ledere til et møde i Normandie Formatet, som var det første i en længere periode. Det blev set som et stort gennembrud efter længere tid uden nogen mærkbar udvikling. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blev valgt i foråret 2019 på lovning om at stoppe krigen hurtigt. 

Det blev derfor udlagt som lidt af en sejr, at mødet blev til noget sidste år. Der blev det aftalt, at alle kampe skulle stoppe senest til marts 2020, og at der skulle trækkes tropper væk fra fronten. Det blev ikke overholdt, og optimismen i Ukraine falmede.

Dog lykkedes det for Zelenskij sidste år at få en aftale på plads med separatisterne om at trække tropper væk tre lokale steder ved fronten. Der er tale om relativt små områder, men det gav fornyet håb sidste år, og det er muligt, at det snarlige møde i Normandie Formatet kan kaste noget af sig. Det vil kun tiden vise. 

Gennem årene har der været en række møder i Normandie Formatet, men det er endnu ikke lykkes at finde frem til en fredsaftale.