Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Der skal ske ændringer af det nuværende skattesystem. Det mener den ukrainske præsident, der vil ændre skatten, så det vil komme virksomhederne i Ukraine til gode med mindre administration of skat. Det kan dog skade statskassen. 

Den ukrainske præsidents specielle rådgiver Mikheil Saakashvili har trukket flere overskrifter i dag, da han har fortalt om mulighederne for at ændre beskatningen af virksomhederne i Ukraine. Han har fortalt pressen, at den ukrainske præsident vil indføre den omtalte “exit capital tax, ECT” – altså skat på distribueringen af profit og kapital hos virksomhederne i stedet for en skat på profitten. 

“I stedet for en skat på profit, som er så absolut korrupt, skal vi have en skat på kapital, der bliver trukket ud. Det er støttet af præsident Zelenskij. Han siger meget klart: ingen halve muligheder og ingen halve løsninger. Det er nødvendigt for at hjælpe den ukrainske økonomi,” siger Saakashvili ifølge Censor.net

“Vi er nødt til at tage nogle risici for at hjælpe økonomien, og jeg kan virkelig godt lide præsidentens idé,” sagde han yderligere. 

Idéen er ikke ny

Muligheden for at få indført ‘exit capital tax, ECT’ i Ukraine er ikke ny og har været diskuteret over flere omgange uden, at det er blevet til noget. Grundlæggende vil den nye lov, hvis den bliver vedtaget, betyde, at virksomhederne nu kun skal betale skat af det, som de trækker ud til afkast eller løn til ejerne. Det er i modsætning til en normal virksomhedsskat, hvor selskabet beskattes af overskuddet. 

I 2018 blev muligheden for ECT-skat også diskuteret, og dengang skrev Vox Ukraine, at sådan en skattemodel oftest bruges for at undgå snyd med skat, og at systemet kan skabe tillid til skattesystemet. ECT-ordningen vil gøre det sværere at snyde i skat, fordi al kapital, der flyttes fra en ECT-skattebetaler til en ikke ECT-skattebetaler, skal beskattes under ECT-ordningen. Vox Ukraine henviser til, at ECT-skatten blandt andet bliver brugt i Estland med stor succes, fordi skatten gør det sværere at snyde og reducerer virksomhedernes behov for administration. 

Selv om der er gode erfaringer med modellen i Estland, så har flere kritikere været ude og advare, at det ikke bliver tilfældet i Ukraine, da landet er mere komplekst, og at sådan et system derfor ikke vil fungere her. Andre argumenterer for det modsatte. Derudover skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian, at skatten i første omgang vil skade statskassen. Det ventes, at skatteindtægterne vil falde med helt op til 1,9 milliarder dollar året efter ECT-skattens implementering. 

Zelenskij ser ECT som vejen frem

Selv om der kan være en negativ indvirkning på statskassen, får det ikke den ukrainske præsident til at ryste på hånden. Tidligere har andre politikere forsøgt at få skatten indført uden held, og det er endnu usikkert, om Zelenskij får held med det. 

“Uanset hvilken reform, du snakker om, hvis du ikke er klar til at implementere den, så lad vær med at røre ved det. Det ser for mig ud til, at hvis vi introducerer reformen for exit kapital, så gør vi det. Enter, og det er det. Hvis det forbedrer folk liv, så er det nødvendigt at indføre den,” sagde præsidenten ifølge sin pressetjeneste, og der burde nu være et udkast til en lov om skatten på plads. 

Det er endnu uklart, hvornår der eventuelt kan stemmes for loven i det ukrainske parlament, men parlamentet går snart på sommerferie, og derfor vil det nok først være muligt engang tidligst til efteråret. 

Flere ting på programmet

Selv om præsidentens planer for en ny skat har trukket mange overskrifter i dag, så løftede Saakashvili sløret for flere af præsidentens planer. Blandt andet vil præsidenten meget gerne reformere politiet og sikkerhedstjenesten i landet. 

“Den største fjende for den ukrainske økonomi er retshåndhævelsessystemmet – det er SBU (sikkerhedstjenetsen, red.), skattepolitiet, og de enheder, der tidligere arbejdede under chefanklagerens kontor. En klar og sikker beslutning fra præsidenten om at bringe dem sammen under et organ – det skal være et lille organ til finansielle undersøgelser,” sagde rådgiveren Saakashvili ifølge censor.net

Derudover snakkede Saakashvili også om at indføre nye regler for toldvæsenet, og han fortalte også, at præsidenten overvejer at lave et nyt finanscentrum i Kyiv, der skal kaldes Kyiv City. Derudover lovede han, at nogle af de tiltag, som allerede er blevet vedtaget, men ikke er blevet sat i gang på grund af Covid-19, vil ske nu. Der er blandt andet tale om investeringsbarnepigen, som skal hjælpe investorer. 

“Alle reformer handler først og fremmest om resultater. Det er, når du går ned af gaden og føler dig sikker. Det er, når du kommer hjem og har penge i lommen – det er, når du laver penge. Det er derfor, at reformer for mig er muligheder,” sagde Zelenskij ifølge Unian.