Pressefoto

Foruden møder sammen med den tyske kansler og den franske præsident vil Vladimir Putin og Volodimir Zelenskij også snakke alene om at slutte krigen i Donbass.

De længe ventede Normandie-forhandlinger, der skal forsøge at slutte krigen i Donbass-regionen, starter mandag. Forhandlingerne har deltagelse af den russiske præsident Vladimir Putin, ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, tyske kansler Angela Merkel og franske præsident Emmanuel Macron.

Nu har både Ukraine og Rusland bekræftet, at der også kommer et direkte møde mellem Putin og Zelenskij, hvor de på egen hånd skal snakke om, hvordan de får sluttet krigen i Donbass, der ifølge FN har kostet mere end 13.000 mennesker livet. 

“Den russiske præsident Vladimir Putin har planer om at holde et separat møde med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij,” lød det fra Dmitry Peskov, der er Putins talsperson, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. 

“(Putins) attitude er seriøs, og den eneste forventning er at forsøge at stoppe den interne konflikt i den sydøstlige del af Ukraine og forsikre, at der ikke er noget alternativ til at implementere Minsk-aftalerne,” lød det fra Peskov, der henviste til tidligere aftaler indgået i den hviderussiske hovedstad Minsk. 

Han omtaler krigen i Donbass som en intern borgerkrig, hvilket er i tråd med, hvordan repræsentanter fra Rusland generelt ser på krigen.

Ukraine bekræfter møde

Også den ukrainske præsident bekræftede i et tv-program på Ukraine TV, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian, at der vil ske et direkte møde med Putin. Han blev spurgt, om han er nervøs for, at mødet vil fejle, da Rusland tidligere har givet udtryk for, at de står fast på en række principper i forhandlingerne, som Ukraine gerne vil have ændret. 

“Nej (jeg er ikke nervøs). Jeg vil have et resultat. Det er det eneste, der gør mig nervøs. Vi vil mødes og se, hvad der er op og ned. Vi siger: vi planlægger det og det. At jeg ikke skal kunne lide resultatet af vores snak, er faktisk det eneste, som jeg er nervøs over,” sagde præsidenten. 

“Hvad skal jeg være nervøs over? Jeg er præsidenten for et frit land. Jeg vil ikke sælge mit land til nogen – aldrig. Sandheden er på vores side,” uddybede Zelenskij, der tidligere har udtalt, at han håber, at fred kan få skabt gang i den ukrainske økonomi og få nationen endnu tættere på EU.  

Krigen i ukraines Donbass-region startede i 2014, da separatister løsrev dele af regionen med støtte fra Rusland. Af flere omgange har Rusland, Ukraine og de to udbryderrepublikker forsøgt at komme nærmere fred uden succes. De har tidligere indgået en række aftaler i den hviderussiske hovedstad Minsk, der skulle skabe våbenhvile, men som aftalerne er aldrig blevet implementeret. 

Rusland regner med Minsk-aftalerne

I går var den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov ude og slå fast, at Rusland forventer, at en eventuelt fred vil blive baseret på Minsk-aftalerne, men slog fast, at Rusland også har en forventning om andre ting.

“Vi forventer yderligere aftaler, der vil gøre det muligt at stoppe konflikten, der vil sikre folks sikkerhed i Donbass, sikre deres rettigheder, der står i Minsk-aftalerne – den såkaldte lov om status quo – der vil hjælpe med at stoppe konflikten,” lød det fra udenrigsministeren ifølge Tass.

“Og selvfølgelig vil vi gerne høre på mødet i Paris, at præsident Zelenskij forklarer, hvordan det kan opnås, fordi embedsmænd i hans følge – ministre og lovgivere fra hans parti Folkets Tjener – giver modstridende udtalelser,” uddybede han. 

Mødet mellem lederne af Tyskland, Frankrig, Ukraine og Rusland starter mandag i den franske hovedstad Paris.