Foto af Nik Shuliahin hos Unsplash

Der bliver gjort meget lidt for personer med psykiske problemer i Ukraine, og det skyldes til dels skam. Det er et stort problem, lyder det fra Verdensbanken.

Alle kan gå hen og blive ramt af psykiske problemer, men i Ukraine er problemet større end i andre lande. Ifølge en rapport fra Verdensbanken er psykiske problemer den anden største grund til handicap i Ukraine.

Verdensbanken skriver også, at over 90% af dødsfaldene i landet er forårsaget af ikke-smitsomme sygdomme, hvor alkoholbrug, som kan skyldes psykiske problemer, er en væsentlig risikofaktor. Rapporten skriver også, at de psykiske problemer i landet er forbundet med fattigdom, arbejdsløshed og mangel på sikkerhed. 

Kyiv Post har sat fokus på problemet, som ifølge avisen er et af de problemer, som der tales mindst om i Ukraine. Det skyldes, ifølge avisen, blandt andet, at Ukraine stadig er påvirket af Sovjetunionens syn på psykiske problemer, som ikke tog det særlig alvorligt. 

Flere unge har problemer

Ifølge Kyiv Post skyldes problemerne blandt andet skam blandt de syge, men også at der er mangel på tillid til sundhedssystemet, mangel på information og de høje priser for behandling. Nogle af problemerne er noget, som blandt andet virksomheder kan forsøge at gøre noget ved hos deres ansatte, hvilket vil kunne skabe et bedre arbejdsklima. 

Kyiv Post har blandt andet talt med en ung kvinde ved navn Antoniuk om hendes mentale problemer, der startede, da hun var udvekslingsstuderende i Østrig. 

“Der var så mange gode og smukke ting i mit liv, men jeg koncentrerede mig om noget andet: gamle ting, som jeg ikke kunne passe ind i,” siger hun til avisen. 

En anden kvinde fortæller til avisen, at hun havde ønsket, at nogen i hendes omgangskreds havde rådet hende til at søge hjælp. 

Ukraine er stadig i Middelalderen

I Danmark har flere medier også i den seneste tid sat fokus på det stigende antal af unge med psykiske problemer, og sagerne fra Ukraine er ikke meget anderledes – selv om de nok er mere udbredt. Ifølge WHO har omkring 450 millioner mennesker verden psykiske problemer. Der er ikke lavet nogen beregninger på, hvor meget folks mentale problemer koster det ukrainske samfund, men i Danmark anslår Dansk Psykolog Forening, at angst og depression koster det danske samfund 13,9 milliarder kroner om året. 

”Det er fordi at søge hjælp til mental sundhed stadig er et ret sjældent fænomen i Ukraine, mens det i vestlige lande er mere normaliseret,” forklarer en af kvinderne til Kyiv Post om årsagen til, at hun ikke taler med sine veninder om hendes problemer. 

Den opfattelse deler Andriy Kozinchuk, der er psykolog. Han siger til Kyiv Post, at ens mentale helbred er et taboo i Ukraine. 

”Ukraine er stadig i Middelalderen med hensyn til mental sundhed. Folk erstatter psykologer … med venner, chats på sociale netværk eller spåmænd. Folk er endnu ikke klar til at betale for terapi,” siger han.