Årets høst af majs er lige nu i gang. Foto: Emil Filtenborg.

Udlændinge og økonomer har ventet længe på landreformen, der skal gøre det muligt for udlændinge at opkøbe ukrainsk jord, men ikke alle er glade. 

Landmænd i 13 regioner protesterer i dag imod regeringens planer om en ny landreform, der skal sparke gang i den ukrainske økonomi ved at åbne op for udenlandske opkøb af ukrainsk landbrugsjord. Det skriver presseafdelingen for All-Ukrainian Agrarian Council på Facebook, da de er nervøse for, at det vil presse ukrainske landmænd ud. 

“Som et tegn på vores utilfredshed med de kyniske tiltag af autoriteterne ved landreformen, har landmænd med deres landbrugsmaskiner taget tiltag til at stoppe landets største motorvej på 17 steder,” lød det på Facebook ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. 

Demonstrationen skulle finde sted på motorveje i nærheden af storbyer såsom Odessa og Lviv med krav om, at det ukrainske parlament trækker lovforslaget tilbage. 

Som oligarker

De mener, at forslaget vil skabe en oligarksering af det ukrainsk landbrug, hvor få magtfulde landmænd vil sidde på det hele til gavn for de få. I dag er det sådan, at udenlandske landmænd kun må leje landbrugsjord af ukrainere. Flere af de jordlodder, som de lejer, er små, og der er derfor en del administration forbundet med det. 

Det er “den fulde oligarksering af ukraines landbrugssektor og total destruktion af små og medium-store landmænd,” lyder det fra All-Ukrainian Agrarian Council. 

Tidligere har den forslåede landreform også mødt modstand i parlamentet, og det fik den ukrainske premierminister til at sige, at reformen måske ikke bliver så gennemgribende, som han og regeringspartiet ellers havde håbet. 

“Jeg tror, at vi vil finde en løsning på et tidspunkt – måske kan udlændinge forhandle med vores lokale advokatfirmaer,” sagde premierministeren ifølge Unian i sidste måned.