Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Der har været demonstrationer mod den ukrainske præsident og den ukrainske indenrigsminister, som, demonstranterne mener, har leveret for få resultater i kampen for at finde de ansvarlige for drab på aktivist og journalist. 

Ifølge Unian og Kyiv Post var en større gruppe demonstranter samlet søndag foran den ukrainske præsidents kontor i Kyiv for at udtrykke deres utilfredshed med den ukrainske indenrigsminister Arsen Avakov. De er vrede over, at Avakov ikke har været i stand til at finde de ansvarlige for drabet på aktivisten Kateryna Hanziuk fra 2018 og den hviderussiske journalist Pavel Sheremet, der blev dræbt af en bilbombe i Kyiv tilbage i 2016. 

Demonstranterne kaldte Avakov for “den onde”, og de er specielt utilfredse med, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har valgt at beholde Avakov som indenrigsminister. Avakov var også minister under den tidligere præsident, og demonstranterne er utilfredse med, at Zelenskij, der lovede en ny start, ikke har skiftet ham ud. 

Artiklen fortsætter under billederne.

 

Ifølge Unian opstod der små optøjer i løbet af demonstrationen, fordi demonstranterne ville sætte plakater op på bygningen, som politiet ikke ville tillade. Zelenskij har tidligere sagt, at han, som præsident, ikke har autoritet til at fjerne Avakov, hvilket runger hult blandt demonstranterne, når præsidentens parti – Folkets Tjener – også har flertal i parlamentet.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Populariteten på vej ned

Godt nok var demonstrationen søndag af mindre karakter, men den viste igen, at ikke alle i befolkningen er tilfredse med præsidenten, der ellers blev valgt som landets nye præsident med stort flertal sidste år. Ukrainenu har også tidligere skrevet, at præsidentens opbakning nu er under 50 procent, hvilket er første gang, siden han kom til magten. 

Specielt har en gruppe af befolkningen været utilfredse med præsidentens tiltag for at skabe fred med separatisterne og Rusland i Donbass-regionen. Det har fået flere tusinde på gaden af flere omgange. Det samme har utilfredsheden med præsidentens landreform

Ukrainenu har tidligere interviewet Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa, om udviklingen i landet. Han er stadig positiv, men ser også med bekymring på demonstrationerne, som kan udvikle sig voldeligt.  

“Vi har set en tendens ved de her massedemonstrationer i andre lande såsom Hong Kong. De er ofte meget voldelige, er skabt meget spontant ud af de sociale medier og har ikke et klart lederskab, og på samme måde kan det blive i Ukraine,” sagde Søren Riishøj.