Foto af Tina Hartung hos Unsplash

Den ukrainske økonomi har taget et slag på det seneste, men den kommer sig næste år, lyder det fra premierministeren.

De fleste af verdens økonomier – store som små – har taget nogle hårde slag på det sidste. Først gennem bølger af sanktioner mod blandt andet Kina, Rusland og Iran, og siden fra det enorme pres, coronakrisen har lagt på verden.

Men det hele ser lysere ud næste år – i hvert fald hvis man spørger den ukrainske premierminister, Denis Sjmygal, der ifølge Ukraine Business News bebuder, at den ukrainske økonomi vil rejse sig igen.

“På trods af forskellige pessimistiske prognoser, er vores baseline scenarium fortsat at BNP vil falde med 4,8 procent i 2020 og fra 2021 vil bruttonationalproduktet stige med 4,6 procent,” siger Denis Sjmygal.

Ifølge UBN har regeringen også forsøgt at øge forbrug og investeringer ved at printe penge. Det har mødført en tredobling i inflationen, der stiger til 7,3 procent i December 2021 fra 2,4 procent sidste måned.

Det kommer også med en devaluering af hryvniaen på i gennemsnit 5 procent fra det nuværende niveau i gennemsnit gennem næste år.

Corona-virussen er endnu ikke under kontrol

Det har særligt været den igangværende pandemi, der har sat en stopper for den økonomiske maskine. Servicesektoren er blevet hårdt ramt, men også den industrielle produktion og flere andre sektorer har taget store slag.

Det ser dog ikke ud til, at COVID-19 har sluppet sit greb om Ukraine endnu. Et af de hidtil største udbrud af virussen er netop blevet fundet på et kollegie for universitetsstuderende i Kyiv, hvor 133 studerende har fået sygdommen.

Det seneste døgn er der registreret 199 tilfælde i hovedstaden og næsten 1200 i hele landet.