Foto af Jakub Nawrot hos Unsplash

Ifølge Kyiv Post sørger Ukrzaliznytsia for billig fragt for blandt andet oligarken Rinat Akhmetov, mens selskabet taber penge. 

Kyiv Post har i denne uges avis sat fokus på den dårlige økonomi hos den ukrainske statsvirksomhed Ukrzaliznytsia, der driver de ukrainske statsbaner. Her beskriver avisen blandt andet, at den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU har sat en undersøgelse i gang af virksomheden, som beskyldes for korruption, og hvor SBU blandt andet har fundet store summer hos en mistænkt – blandt andet i mandens køleskab. 

SBUs undersøgelse er Ukraines seneste forsøg på at rydde op i Ukrzaliznytsia, som har omkring 250.000 mennesker ansat og har monopol på passagertransporten på landets jernbaner. Det seneste forsøg på at få gjort op med korruptionen kommer efter, at virksomheden har fået en ny direktør, hvor Volodimir Zhmak er trådt til. 

Avisen skriver, at en række parlamentsmedlemmer i Ukraine over årene har nydt godt af Ukrzaliznytsia. Blandt har den tidligere leder af parlamentets transportudvalg Yaroslav Dubnevich stået for at lovgive, mens han også leverer dele til landets jernbaner. 

Akhmetov får billig fragt

Ifølge avisen går det i 2020 på nogle fronter bedre hos Ukrzaliznytsia, men der er stadig problemer. Blandt andet mister virksomheden store summer på godstransporten. Avisen beskriver, hvordan oligarken Rinat Akhmetov, som ejer en del af Ukraines jernindustri, får fragtet gods langt under markedsprisen. Det sker, mens Ukrzaliznytsia bløder penge.

Det sker, ifølge avisen, fordi Ukraine har valgt at sætte prisen på at transportere jern lavere end for eksempel fragten af korn. I dag er prisen for at fragte jern i Ukraine med tog 2,5 gange lavere end i Polen og 4,5 gange lavere end i Slovakiet. Lige nu har Ukrzaliznytsia, ifølge avisen, en profitgrad på “minus 19 procent”, når der fragtes jern.

Og det stopper ikke der. Avisen beskriver også, hvordan det også er billigere at transportere de tomme togvogne tilbage igen, hvis de tidligere har afleveret jern, end hvis de havde transporteret for eksempel korn. Det bliver beskrevet som en model skræddersyet til at hjælpe Akhmetov. Hvis fragtprisen var den samme for jern, som den er for korn, ville Ukrzaliznytsia have tjent yderligere 150 millioner dollars i første halvdel af 2020, hvilket ville have hjulpet virksomhedens budget gevaldigt.