Copyright: Atlantis-filmen. Billedet er en del af filmens pressemateriale.

Den nye film Atlantis fra den ukrainske instruktør Valentin Vasyanovitsj giver et dystert, men interessant indblik i forholdene i det østlige Ukraine.

Året er 2025, et år efter krigen mellem Ukraine og Rusland. Den tidligere soldat Sergij mister sit arbejde, da et stort stålværk i det østlige Ukraine lukker. Det er mere eller mindre startskuddet for Valentin Vasyanovitsjs nye film, Atlantis.

Han finder sig et nyt arbejde, der giver ham tid til at arbejde frivilligt for en organisation, der finder døde soldater i de generobrede områder for at sikre dem en ordentlig begravelse. Men plottet er ikke det mest interessante for vestlige seere.

Det er derimod indblikket i livet i det østlige Ukraine, som det (måske) kommer til at se ud, når krigen engang er ovre. Alene af den grund er filmen værd at se, men vi bør advare om, at filmen har flere voldsomme scener samt nøgenhed.

Et eksempel på filmens stil og fremragende billedkomposition kan ses i denne trailer:

Gode reaktioner

På IMDB, hvor brugere anmelder film, får Atlantis 6,6 ud af 10 stjerner i skrivende stund. Men lad dig ikke narre af den lave karakter – det er typisk for udenlandske filmen, og filmen har allerede vundet prisen som bedste film ved Venice International Film Festival.

Filmen er fra 2019, men går lige nu i de ukrainske biografer – blandt andet i Zhovten i Kyivs Podil-distrikt, hvor filmen af og til kan kan findes med engelske undertekster. Og det kan varmt anbefales at sætte en aften af til en tur i biografen for denne film.

Selv om skuespillet hænger lidt fra tid til anden, og selv om plottet ikke er specielt sindsoprivende, så er selve billedkompositionen i sig selv grund nok til at se filmen. Men filmen giver også et dystert, men interessant indblik i livet i det østlige Ukraine.

Haltende veteraner

Det første og mest iøjnefaldende tema, filmen tager op, er livet for de mange veteraner, der døjer med at finde sig til rette efter krigens afslutning. PTSD er et tilbagevendende omdrejningspunkt for filmen.

På den måde kaster filmen allerede en skygge over problemerne, Ukraine har med PTSD lige nu, hvor blandt andet 32 procent af de fordrevne personer fra Donetsk og Lugansk lider eller har lidt af PTSD (ifølge International Alert).

Problemerne med det mentale helbred blandt soldater er også nu et stort problem i Ukraine ifølge organisationen Lifeline, der er en selvmordslinje særligt for ukrainske soldater, der har kæmpet i Østukraine.

Ligner noget, der er løgn

En ting, man måske vil lægge mærke til som seer, er at alt i filmen ser nedslidt og ødelagt ud. Filmen er beskrevet som post-apokalyptisk, og de har da heller ikke taget de pæneste områder af Østukraine med, men det er ikke helt virkelighedsfjernt.

Hvis man er vandt til at drikke sin aftenkaffe i midten af Lviv eller Kyiv kan bygningerne i filmen virke næsten overdrevent nedslidte, men har man brugt bare en smule tid i Østukraine vil man hurtigt se, at den slags bygningsmasse ikke er en sjældenhed – særligt i zonen tæt på fronten.

På et tidspunkt nævner en af karaktererne i filmen, at ingen vil investere i området – en udfordring det østlige Ukraine allerede nu ser.

En miljøkatastrofe

I filmen er der stort set ikke nogen civile tilbage i området. Sådan forholder det sig slet ikke i dag, selv om 1,5 millioner mennesker er blevet fordrevet af krigen. Området er nemlig ikke specielt egnet til beboelse.

På grund af krigen er kulminerne i filmen blevet oversvømmet, hvilket har forurenet floderne. Store landområder er strøet til med landminer, og oprydningsarbejdet vil komme til at tage hundredvis af år.

Det står ikke nødvendigvis helt så galt til, men problemerne med landminer er allerede nu ganske veldokumenterede, imens de oversvømmede og dårligt vedligeholdte miner blandt andet er en af årsagerne til, at kulminerne er urentable.

På Ukraine Nu har vi ikke en tradition for at give stjerner, men det skal ikke holde os fra at anbefale alle at se Atlantis ved førstkommende lejlighed. På Youtube ligger der en trailer med hollandske undertekster: