Foto af Zbynek Burival hos Unsplash

Priserne på brændstof stiger fortsat på benzinstationerne rundt omkring i Ukraine.

Flere kæder af benzinstationer fortsætter med at øge priserne på benzin og diezel. Det skriver nyhedsbureauet Unian, der baserer det på Enkorr, en portal for nyheder om energi i Ukraine.

“I Glusco (tankstation) kæden er priserne på brændstof steget med 27 kopijkas per liter, A-92 benzin er steget til 25,02 hryvnia per liter, A-95 til 27,02 per liter og diesel er steget med 26,02 UAH per liter,”

Et lignende mønster har vist sig på tankstationerne i Marshal-kæden. Hos Ukr-Petrol og Mango and Motto er det også steget.

Mindre købekraft

Som Ukraine Nu tidligere har skrevet, er inflationen i Ukraine steget. Det forventes også at den fortsat vil stige i 2021. Stigende fødevarepriser er blandt andet på dagsordenen, og der hjælper stigende priser på brændstof ikke.

Dyrere brændstof betyder nemlig dyrere produktion, men det betyder også, at Ukrainerne, der er afhængige af deres biler, får færre penge mellem hænderne. Generelt er en stabil pris på brændstof ofte et springpunkt for ukrainske politikere.

En ting er spørgsmålet om, hvad det skal koste at køre i bil, men mere nærværende er spørgsmålet om, hvad det skal koste at varme sit hus eller sin lejlighed op i de kolde vintermåneder.

Priskontrol

Den ukrainske premierminister, Denis Sjmygal, har blandt andet igangsat priskontrol, så gasprisen fast vil ligge på 6,99 uah per kubikmeter. Det skriver nyhedsbureauet Interfax her til eftermiddag.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den tankegang. Økonomen Anders Åslund, der arbejder for det Atlantiske Råd mener blandt andet, at det er et skridt væk fra tankegangen om et frit gasmarked. Han beder desuden om at stoppe det for at undgå korruption.

“Den ukrainske regering overvejer at genindføre regulering af gaspriserne ved at sætte et loft på prisen, som gasudbyderne tager for deres gas. Dette ville være et stort og uretfærdiggjort skridt væk fra et gasmarked. Det vil uundgåeligt genskabe muligheden for korruption,” skriver han på Twitter.