Foto af engin akyurt hos Unsplash

Ifølge den ukrainske premierminister er det ikke nødvendigt at forlænge den stramme karantæne efter søndag, som vil afløses af en mildere version.

Den stramme karantæne, der har varet siden den 8. januar, stopper efter på søndag den 24. januar. Det siger den ukrainske premierminister Denis Sjmygal til Interfax-Ukraine og forklarer, at Ukraine derefter vil returnere til den mildere “orange” karantæne, som var i kraft før den 8. januar, hvor restauranter og barer skulle lukke tidligt om aftenen.

“Fra 8. januar til 24. januar har vi etableret den såkaldte ‘vinterferiekarantæne’. Dets vigtigste mål er at begrænse befolkningens mobilitet. Fra 25. januar flytter vi sandsynligvis tilbage til den ‘orange’ zone, som var gældende inden indførelsen af disse regler,” lød det.

I øjeblikket må kun fødevarebutikker, apoteker, lægehuse, butikker med hygiejneprodukter – telefoner eller dyremad – mekanikere, benzinstationer, banker, hæveautomater, posthuse, skønhedssaloner og frisører (efter aftale) holde åbent. Dertil kommer hoteller og vandrehjem, mens restauranter og barer blandt andet skal holde helt lukket. 

“Hvis vi ikke havde lavet denne vinterferie, ville vi i februar have nået kritiske indikatorer, der ikke ville lade vores medicinske system klare. Men hvorfor risikere folks liv og sundhed, hvis vi kan gøre den mildeste nedlukning i Europa i løbet af denne mest inaktive periode på året for at slå den bølge, der begynder, ned og forhindre et stort antal sygdomme i februar,” sagde Sjmygal til mediet.

Vacciner er på vej snarligt

Sjmygal slog dog fast, at det stigende smittetal rundt i Europa er en bekymring, og han derfor ikke kan udelukke, at der bliver behov for yderligere tiltag i den nære fremtid. Derfor vil der også være mildere restriktioner i kraft efter søndag og mindst frem til marts. 

Premierministeren slog fast, Ukraine i øjeblikket forhandler med seks vaccine-producenter om at levere til Ukraine, og det er målet at starte vaccinationen i Ukraine i februar. I alt skulle Ukraine på nuværende tidspunkt være lovet omkring 18 millioner vacciner, og landets sundhedsminister har slået fast, at det er vaccinen, der skal redde Ukraine. 

Nedenunder kan du se udviklingen i antallet af daglige nye smittede i Ukraine.

Smitten i Ukraine har target et dyk siden de tårnhøje smittetal tilbage i november, men i samme periode er Ukraine også begyndt at teste mindre, og det vækker bekymring. Siden september har 20.869 ukrainere mistet livet til Covid-19, ifølge myndighederne. Den 18. januar blev der registreret 3.034 nye smittetilfælde, skriver Unian, hvilket er markant mindre end de over 14.000 daglige tilfælde tilbage i november måned. 

30.379 personer i er øjeblikket indlagt på landets hospitaler med Covid-19, mens 241.271 er i isolation i hjemmet. Det skriver Kyiv Post