Foto af Wesley Tingey hos Unsplash

Flere eksperter har peget på, at der er behov for reformer af det retslige system i Ukraine, men den længe ventede reform bliver muligvis ikke til noget, lyder det fra eksperter i Ukraine. 

Det ukrainske medie Kyiv Post skriver, at præsidentens reform af den dømmende magt måske ikke bliver til noget. Reformen, der blandt andet skal forhindre korruption og gøre livet mere sikkert for erhvervslivet, har ellers været længe ventet i Ukraine, hvor lovene ikke altid bliver overholdt. 

Reformen blev ellers vedtaget tilbage i oktober og underskrevet måneden efter af præsidenten, mens det er implementeringen, der halter. Ifølge Kyiv Post er hverken de to kommissioner, der skal rydde op i det juridiske system, eller holdet af udenlandske eksperter, som blandt andet skal hjælpe kontrollere processen, blevet udpeget. 

Til avisen siger Vitaly Tytych, der er tidligere koordinator for det offentlige råd for integritet, at kritiske deadlines er overskredet. Det afviser præsidentens kontor dog til avisen. Det ændrer ikke ved, at flere kritiserer det ukrainske råd for retfærdighed, som normalt indstiller dommere til udpegning af præsidenten, for at forsøge at fjerne indflydelsen fra de endnu ikke udpegede udenlandske eksperter, som flere ser som vigtige for dets succes. 

Derudover er en række frister ikke overholdt, skriver Kyiv Post. 

En vigtig reform

Til Ukrainenu har Anders Åslund, der er økonom hos den uafhængige organisation Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, tidligere udpeget netop reformen af den dømmende magt som den vigtigste for landet. 

“Der er to kritiske punkter for Ukraine lige nu, som skal løses. For det første skal landet have reformeret den dømmende magt. Det næste er, at landet skal have styr på Privatbank. Om der skal gives kompensation til de tidligere ejere eller ej,” sagde Anders Åslund tilbage i November til Ukrainenu

Ifølge ukraines Anti-Corruption Action Center forsøger det ukrainske råd for retfærdighed med nye bestemmelser at gøre de udenlandske eksperter ubetydelige, hvilket har gjort, at de udenlandske organisationer, der kan nominere de eksperter, som skal spille en rolle i det fremtidige juridiske system, har valgt ikke at nominere nogen endnu. 

Blandt andet har det ukrainske råd for retfærdighed ifølge Anti-Corruption Action Center gjort det svært for de udenlandske eksperter, når de vil vælge medlemmer til en kontrol kommission, skriver Kyiv Post. Det ukrainske råd for retfærdighed vil kun have, at de udenlandske eksperter vælger medlemmer, som har gennemgået en række tests, som er kontrolleret af rådet.