Foto: Emil Filtenborg

Kiev: Der var glæde at spore hos partiet Folkets Tjener, der efter at have vundet præsidentvalget i april nu også står til at have fået et flot valg til parlamentet.

De første exit polls i Ukraine viser, at præsidents nye parti Folkets Tjener står til at få et flot valg til parlamentet. Volodimir Zelenskij kunne heller ikke få armene ned ved valgfesten, da han søndag aften fik nyheden leveret foran sine mange støtter og pressen. Hans parti står til cirka 44 procent af stemmerne i den nationale exit poll. 

Selv om resultatet er godt, så er det ikke nok til at få det flertal, som partiet havde håbet på. Men selv hvis den nationale exit poll holder, så har præsidentens parti stadig mulighed for at opnå de vigtige 50 procent. Det skyldes, at kun halvdelen af parlamentets pladser er valgt gennem partilister, mens resten er valgt i individuelle lokale valg. Det er på nuværende tidspunkt svært at sige, hvor mange af de lokalt valgte, der vil kunne finde på at støtte præsidenten. Præsidenten, der har lovet at stoppe krigen i de besatte områder og bekæmpe korruption, kan derfor stadig få fuld magt til at føre det ud i livet. 

Foruden Folkets Tjener, er der også godt valg til partiet Oppositions Platform – For Life. Det nye parti, der er pro-russisk, står til 11.5 procent af stemmerne. 

Tæv til de etablerede

Imens Folkets Tjener og Opposition Platform – For Life står til et godt valg, så ser det anderledes ud for de mere etablerede partier. Partiet Europæisk Solidaritet, der er den tidligere præsident Petro Porosjenkos parti, står til kun 8,9 procent af stemmerne, og den tidligere premier minister Julia Thymosjenkos parti står til blot 7,6 procent. 

Til gengæld står partiet Voice, der består af den ukrainske rockstjerne Svyatoslav Vakarchuk til 6,3 procent, og han står derfor også til en plads i parlamentet. Det er blandt andet det parti, som Folkets Tjener har sagt, at de kan finde på at samarbejde med.