Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine speaking in the "Special Address by Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine" session at the World Economic Forum Annual Meeting 2020 in Davos-Klosters, Switzerland, January 22, 2020. Congress Hall World Economic Forum / Boris Baldinger

Hun blev testet positiv for omkring en uge siden og er nu indlagt med dobbelt lungebetændelse. Det har fået den ukrainske sundhedsminister til at advare om virussen og vil have befolkningen til at forstå situationens alvor. 

Olena Zelenska, der er den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs hustru, er blevet indlagt på et hospital efter, at hun er smittet med coronavirus. Hun har dobbelt lungebetændelse, men hendes tilstand beskrives som stabil, og hun har ikke brug for respirator på nuværende tidspunkt. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Olena Zelenska er 42 år, og nyheden om hendes indlæggelse har fået megen opmærksomhed i Ukraine. Præsidenten er blevet testet for virussen, men er fundet negativ. 

Nyheden har fået den ukrainske sundhedsminister Maksim Stepanov til at advare imod, at den ukrainske befolkningen tager for let på lempelsen af karantænen, som har fået mange til helt at ignorere den. Siden lempelserne af karantænen har Ukraine set rekordmange smittede i den seneste uge, hvor det daglige tal har været mellem 600 og 753 nye smittede til samlet mere end 32.000 i et land, der stadig tester meget lidt. 

“Vi tror, at det er fordi, at folk har taget lempelsen af karantænen som et komplet løft af alle karantæneregler, der er i landet, og at de derfor komplet ignorerer alle anbefalinger fra sundhedsministeriet,” siger Stepanov ifølge Unian og mener, at det er muligt, at karantænen nu bliver strammet. 

Ukraine er begyndt at teste mere i den seneste tid, men ifølge sundhedsministeren kan det ikke forklare hele stigningen. Det er endnu usikkert, hvordan regeringen eventuelt vil stramme karantænen, men det er allerede meldt ud, at politiet nu skal være bedre til at opretholde, at folk bærer maske i det offentlige rum, som er påkrævet. 

Vil gerne undgå yderligere karantæne

Sundhedsministeriet har været mere hård i retorikken i de seneste måneder end regeringen generelt. Det er derfor usikkert, at Stepanov har opbakning til yderligere restriktioner hos regeringen. Det påpeger analytiker Zenon Zawada fra Concorde Capital også ifølge Ukraine Business News, da regeringen næppe har råd til det. Karantænen har kostet den ukrainske økonomi, som IMF regner med falder 8,2 procent i år, dyrt. 

“Regeringen er klar over de politiske konsekvenser af en forlængere eller genindførelse af en skrap karantæne og vil gerne undgå sådanne tiltag… EU åbner dets grænser fra den første juli – en begivenhed der ventes med spænding af hundredtusindvis af ukrainske borgere, og det afhænger af gensidige foranstaltninger fra den ukrainske regeringen. Regeringen er interesseret i at lade de folk rejse til Europa,” skriver Zawada. 

Der har tidligere været små demonstrationer imod den manglende genåbning tilbage i april og maj, hvor blandt andet landets restauranter har vist deres utilfredshed, og det vil være upopulært at lukke ned igen. I denne uge viser nye tal også, at 83 procent af Ukraines restauranter nu er åbnet igen og livet i byer såsom Kyiv er ved at være ved normalen. 

Flyselskaber frygter konkurser

I øjeblikket er der også ved at blive åbnet for flytrafikken igen, som flyselskaberne har presset på for. Nyheden om de mulige yderligere karantæne-tiltag har fået selskaberne SkyUp, Azur Air Ukraine og lufthavnene i Lviv og Zaporizhia til at advare imod, at Ukraines flyindustri er “i fare for at forsvinde”. 

Ifølge Ukraine Business News har de alle skrevet det i et brev til den ukrainske præsident og beder ham om at tilbagebetale 2019 afkastet fra branchen til statskassen, stoppe momsen på indenrigsrejser og sikre branchen lange lån uden renter fra statsejede banker. 

“Kun staten har den nødvendige påvirkninger, ressourcer og mulighed for at påvirke situationen, som vi ser i dag i flybranchen,” lyder det. 

Flere er klar til at flyve

De ukrainske sundhedsmyndigheder har lavet et nyt system for at vurdere om borgere fra udlandet kan komme til Ukraine uden at skulle i karantæne. Hver tredje dag vil sundhedsmyndigheder opdatere listen, hvor rejsende fra lande på den røde liste skal i 14 dages karantæne, når de ankommer til Ukraine. De skal installere en app, som holder øje med, at de overholder karantænen. Om landene kommer på den røde liste afhænger af smittetrykket i det enkelte land. Danmark er på den grønne liste, og det betyder, at rejsende fra Danmark til Ukraine ikke behøver at skulle i karantæne. 

Lande på den røde liste inkluderer blandt andet USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Italien, Spanien, Belgien, Holland, Portugal, Sverige, Kuwait, Singapore og Rusland. Alle rejsende til Ukraine skal fremvise en speciel helbredsforsikring, der dækker Covid-19-behandling. Ministeriet fra digital transformation oplyser, at 40.314 personer i Ukraine i dag bruger appen ved navn ‘Diy Vdoma’, som holder øje med ens færden.  

Den nye liste fra de ukrainske sundhedsmyndigheder har fået flere flyselskaber til at genstarte flyvningerne. Wizz Air har blandt andet planer om at starte med afgange til ti lande på den grønne liste, skriver Ukraine Business News, hvor Danmark er iblandt. Det skriver Ukraine Business News.

Derudover ventes Lufthansa at flyve til Frankfurt, KLM til Amsterdam, Swiss til Zurich, SAS til Oslo, Flydubai til Dubai og Ryanair til Barcelona, Madrid og Krakow. Mens mange flyselskaber er på vingerne igen i stor stil, afventer Ukraine International Airlines stadig situationen og starter kun med nogle få internationale flyvninger. Mediet skriver også, at de tre grænseovergange Krim-Kalanchak, Chaplynka og Chonhar er åbnet igen.