Foto af AbsolutVision hos Unsplash

Kiev: Der er stigende spændinger mellem præsidentens parti og undersøgende journalister i Ukraine, hvor det nu rygtes, at præsidentens højre hånd vil sagsøge en række journalister. 

Der har længe været spekuleret i, hvor åbne præsident Volodimir Zelenskijs parti Folkets Tjener vil være over for journalister, når de først kom til magten. Partiet vandt først præsidentposten og senere flertal i parlamentet tidligere på året med lovning om store ændringer af i samfundet såsom større bekæmpelse af korruption og mere åbenhed. 

Blandt journalister har der også været stor fokus på, om præsidentens parti også vil gøre det lettere at arbejde for journalister i landet. Især fordi partiet på trods af at erklære fuld åbenhed har en tendens til kun at udtale sig til udvalgte medier. Andrij Bohdan, der er præsidentens højre hånd og leder af hans administration, er for eksempel sjældent tilgængelig for pressen. 

Nu er det kommet frem, at Andrij Bohdan har valgt at sagsøge tre undersøgende journalister, fordi de sprede falske nyheder ved tidligere at rapportere, at Bohdan var trådt tilbage fra præsidentens administration. 

“På det her tidspunkt har vi ikke fået nogen besked om Bohdans søgsmål. Derfor kan vi ikke kommentere på det. Vi er dog sikre på at vores publicerede information er pålidelig og kan klare en retssag,” skrev mediet Schemes, der er en af de anklagede medier, ifølge Kyiv Post. 

Den mistænksomme advokat

Netop Andrij Bohdan har trukket megen opmærksomhed til sig i Ukraine. Han har tidligere været advokat for den kendte oligark Ihor Kolomojski, som ifølge oppositionen i Ukraine styrer præsidenten Volodimir Zelenskij. Bohdan var også en del af staben hos den tidligere præsident Viktor Janukovitj, der blev fjernet fra posten i 2014 under Maidan Revolutionen. Det gør ham også til en interessant figur i den ukrainske offentlighed.

Mediet Schemes har tidligere rapporteret, hvordan Bohdan har rejst flere gange til den israelske by Tel Aviv, hvor oligarken Kolomojski boede dengang, mens han ledte den nuværende præsident Volodimir Zelenskijs kampagne. 

Rapporter såsom den fra Schemes fik senere Bohdan til at melde ud, at Zelenskijs parti Folkets Tjener ikke har brug for at tale med journalister for at få deres budskab ud. 

Det er endnu uklart, hvornår retssagen skal finde sted.