Dmitro Razumkov til valgfesten efter parlamentsvalget. Foto. Emil Filtenborg

De besatte områder i det østlige Ukraine skal tilbage under regeringens kontrol, men det skal ske uden vold, lyder det fra parlamentets formand. 

Ifølge formanden for det Ukrainske Parlament, Dmitro Razumkov, skal Ukraine genvinde kontrollen over de områder i Østukraine, der blev besat af separatister med russisk støtte for fem år siden.

Det kommer dog ikke til at ske med militær magt, lyder det. Det skal derimod ske gennem diplomatiske kanaler, siger han til netmediet Unian. Razumkov har før sin post som formand spillet en central rolle i præsident Volodimir Zelenskijs parti Folkets Tjener.

“Vi befinder os i en besværlig situation: Der er krig i Ukraine, Ukraine kæmper på flere fronter for territorial integritet og forening med de midlertidigt besatte områder. Jeg vil gerne understrege, at vi gør, hvad vi kan, men vi må realisere, at det kun kan løses gennem diplomatiske kanaler,” sagde Razumkov ifølge Unian til parlamentets åbning.

Han siger dog også, at der er nogle røde linjer, som de ikke vil acceptere at se krydset. Den 9. december får diplomatiet atter en chance under forhandlingerne i det såkaldte Normandiet-format.