Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Der skal blandt andet ske strukturelle reformer af økonomien, bedre leveforhold for ukrainerne og en styrkelse af staten, lyder det fra præsidenten. 

Det ukrainske samfund gennemgår en række forandringer i disse dage, hvor den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og hans parti i parlamentet har travlt med at vedtage en række reformer for at få gang i økonomien. Det går dog ikke hurtigt nok, virker det til for præsidenten, der fredag underskrev et dekret med lovning om flere reformer. 

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian vil præsidenten lave strukturelle reformer af økonomien i landet, der skal indføre flere mekanismer til at få gang i økonomien, øge levestandarden i befolkningen, udvikle de ukrainske regioner harmonisk og styrke staten. 

Før udgangen af året skal parlamentet blandt andet tage stilling til en reform af jernbanenettet, som ifølge præsidenten skal gøres mere konkurrencedygtigt. Derudover vil præsidenten blandt andet få gjort noget ved håndteringen af skrald, fjerne monopolet på alkoholproduktion og lave en række ændringer i arbejderes rettigheder. 

Også bankerne skal kigges igennem i sømmene, og der skal overvejes en række ændringer i den måde, som de opererer, lyder det fra præsidenten. 

“Vores hold, kabinet af ministre, nationalbanken, Indskud Garantifonden og jeg personligt vil gøre alt, hvad vi kan for at genvinde midler brugt på kompensation til kreditorer af konkurser og nationaliserede banker,” sagde Zelenskij ifølge Unian. 

Forbedre forretningslivet

Præsidentens dekret skriver også, at præsidenten håber, at der, før udgangen af året, kan forelægge en plan for at forbedre ukraines position på verdensbankens liste over gode lande at gøre forretning i. Der skal blandt andet ske en stor privatisering af økonomien, hvor der skal vælges fem store firmaer ud, som skal privatiseres. 

Derudover vil Zelenskij også have forberedelserne til den store landreform, der skal gøre det muligt for udenlandske borgere at købe ukrainsk landbrugsjord, klar før årets udgang. 

Der skal dog ikke kun være fokus på forretningslivet, ifølge Zelenskij, der også vil øge statens støtte til familier, og have en plan klar til at imødegå NATO’s krav til det ukrainske militær, så Ukraine kan blive klar til at træde ind i forsvarsalliancen.