Foto af Wesley Tingey hos Unsplash

Den har været længe ventet, og nu har den ukrainske præsident underskrevet reformen, der skal reducere antallet af dommere med målet om at gøre systemet mindre korrupt. 

Lovene i Ukraine følges ikke altid, og det bliver derfor tit opfattet som for risikabelt at investere i landet af udenlandske investorer. Sådan forklarede Anders Åslund, der er økonom hos den uafhængige organisation Atlantic Council, tidligere til Ukrainenu med den pointe, at Ukraine skal gøre alt, hvad de kan for at reformere den dømmende magt. 

Nu har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij så netop underskrevet en ny lov, der skaber en række ændringer af den dømmende magt i Ukraine. Loven har en række tiltag, og her nævnes de vigtigste pointer. 

  • Antallet af dommere i den ukrainske højesteret reduceres til 100 fra omkring 200 i dag. 
  • Derudover skal den såkaldte HQCJ, der er en gruppe af dommere i den ukrainske højesteret, der har fokus på at holde øje med højesteretten, reduceres til 12 medlemmer fra de tidligere 16. Derudover skal medlemmerne vælges for en periode af fire år, have mindst 15 års erfaring og være politisk neutrale.
  • Medlemmerne af HQCJ kan fjernes, hvis de for eksempel ikke opfylder deres moralske opgaver eller underminerer tilliden til det juridiske system i Ukraine. Til at holde øje med HQCJ kommer kommiteen “High Council of Judges”, der kan fjerne HQCJs medlemmer, hvis et flertal finder, at et medlem har brudt reglerne. “High Council of Judges” får blandt andet hjælp af internationale organisationer, der har erfaring med korruption, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.
  • Der bliver også etableret en kommission for etik og moral, der skal holde øje med “High Council of Judges”. Den ekstra kommission har ret til at opsamle, verificere og analysere information, inklusiv personlige oplysninger, om alle medlemmerne af “High Council of Judges”. De skal med andre ord holde øje med, at “High Council of Judges” forbliver neutrale, når de eventuelt vælger at fjerne medlemmer fra HQCJ. 
  • Lønnen til dommerne sænkes med cirka 30 procent. 

Lidt kort skåret op kommer kommissionen for etik og moral til at holde øje med “High Council of Judges”, der så holder øje med HQCJs arbejde med at holde øje med den ukrainske højesteret. Der bliver dermed etableret en del flere kontrolposter, som den ukrainske præsident håber vil være med til at bekæmpe korruption. 

Eksperten Anders Åslund pointerede til Ukrainenu i sidste uge, at selv om han gerne ser reformer af den dømmende magt i Ukraine, så er han ikke overbevist om, at den reform, der var på vej og nu er vedtaget, er nok.