Foto af Martin Krchnacek hos Unsplash

Foruden at sikre medlemskab på sigt vil præsidenten også øge det økonomiske samarbejde med EU og takker unionen for støtten i løbet af corona-krisen. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij deltog torsdag i et digitalt møde til Eastern Partnership Summit, hvor han gjorde det klart, at Ukraine stadig vil EU og vil forsøge at få fuldt medlemskab på sigt. Det skriver Ukraine Business News

I et tweet før mødet skrev præsidenten, at “Ukraine søger fuld medlemskab i EU”

Efter mødet uddybede Igor Zhovkva, der er viceleder af præsidentens kontor, hvad præsidenten havde fokuseret på til mødet. Det skriver det ukrainske medie 112

“De strategiske problemer er fortsat på vores agenda i vores dialog med EU, såsom muligheden for ukrainsk medlemskab, muligheden for yderligere adgang for ukrainske varer til EU-markedet, og, selvfølgelig, støtten til vores suverænitet og territoriale integritet,” sagde Zhovkva efter det digitale møde ifølge mediet. 

Ukraine takker for hjælpen

Derudover skulle den ukrainske præsident på mødet have takket EU for hjælpen gennem corona-krisen, hvor EU blandt andet har bidraget økonomisk med hjælp til landet. 

“Der er også positive eksempler på EU-assistance til vores land. 190 millioner euro i humanitær assistance plus 1,2 milliarder euro i makrofinansiel assistance,” sagde Zhovkva efter mødet i Eastern Partnership, der fokuserer på at udvikle de seks EU-partnere Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien, Moldova og Ukraine. 

Ukraine er en prioriteret partner i Eastern Partnership og European Neighborhood Policy. Derudover underskrev Ukraine i 2014 det økonomiske samarbejde Ukraine-European Union Association Agreement, da Petro Porosjenko var ved magten. Der er stadig ikke nogen sikkerhed for, at Ukraine vil blive medlem af EU og i givet fald hvornår. 

IIko Kucheriv Democratic Initiative Foundation og Razumkov Center lavede i januar en undersøgelse af ukrainernes opbakning til EU. Dengang svarede 64 procent, at de mente, at det var vigtigt, at Ukraine blev integreret med EU. 13 procent ville hellere være en del af Eurasian Economic Union sammen med Rusland, Hviderusland og Kasakhstan, mens 23 procent endnu er usikre på, hvad der vil være bedst.