Foto: Emil Filtenborg.

Souschefen for præsidentens kontor i Ukraine, Ihor Zhovkva, har været været ude og fortælle, hvad præsidentens prioriteter er i 2021.

Ukraine er som bekendt et spændingsfelt med både en fod i Vesten og en i den russiske interessesfære. Derfor er internationalt samarbejde naturligt højt prioriteret i præsident Zelenskijs internationale strategi for det kommende år. Det skriver Unian.

Først og fremmest vil Ukraine fokusere på at bevare og styrke det forhold, de har til deres ”strategiske partnere,” først og fremmest USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Canada, Polen, Litauen og Azerbaijan.

Det mest interessante finder man måske på listen over dem, der ikke er nævnt. Kina er for det første begyndt at interessere sig meget for Ukraine. Listen nævner også EU, men det drejer sig om få linjer om yderligere samarbejde.

Fred på listen

Højt på listen på vælgernes dagsorden er krigen i det østlige Ukraine. Vælgerne siger igen og igen, at det er det vigtigste for dem, at der bliver skabt fred. Derfor er det måske heller ikke overraskende, at det også er højt på præsidentens dagsorden.

I 2021 vil præsidenten nemlig arbejde for et nyt møde under Normandiet-formatet, ligesom det også er hans intention at lægge yderligere pres på Rusland. Det skal ske gennem sanktioner imod nabolandet.

Krim skal tilbage på ukrainske hænder, lyder det også. Et topmøde er på dagsordenen, lyder det fra Bankova. Sikkerhedspolitik er generelt højt på præsidentens nye liste, særligt at komme nærmere NATO-medlemskab virker til at være højt prioriteret.