Pressefoto

Kiev: Ukraines præsident Volodimir Zelenskij holdt torsdag et 14 timer langt maratonmøde for pressen, hvor han svarede på spørgsmål. 

Præsident Volodimir Zelenskij har tidligere fået kritik for ikke at ville svare på pressens spørgsmål. Seneste kritik kom, da hans talsperson blev optaget på video, imens hun skubbede en journalist væk.

Noget kan tyde på, at præsidenten har taget kritikken til sig, for torsdag holdt han nemlig en pressekonference, der varede et halvt døgn. På mødet blev der blandt andet svaret på spørgsmål om korruption, forbindelsen til Trump og selvfølgelig krigen.

Jeg vil minde jer om, hvilken præsident samfundet har valgt. De har valgt en præsident, der vil afslutte krigen. Det er min mission de næste fem år

– Volodimir Zelenskij

Krigen er et meget varmt emne for tiden, fordi Volodimir Zelenskij i forsøget på at skabe fred med Rusland har underskrevet den såkaldte Steinmeier-aftale, der har trukket det største antal demonstranter siden Vinterrevolutionen på gaden.

Forklarer valghandlinger i Donbas

Et af punkterne i Steinmeier-aftalen er en tilbagetrækning af tropper. Nogen ser det som en ren kapitulation til Rusland, andre er bekymrede for borgerne i området nær kontaktzonen. Samtidig har også punktet om de frie valg i Donbas vakt bekymring.

Det er nemlig sådan, ifølge aftalen, at der skal afholdes valg i de besatte områder, og hvis OSCE godkender valgene, så får de besatte område en særstatus, der gør dem selvstændige i et ukendt omfang.

Præsidenten prøvede dog at berolige de stemmer, der har talt om valgene som en afgivelse af suverænitet:

“Når vi taler om valg i Donbas, så er det vigtigt at forstå, at det kun kommer til at foregå under ukrainsk lov,” sagde Volodimir Zelenskij.