Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

Kyrylo Shevchenko kan blive den nye leder af den ukrainske Nationalbank, og det kan betyde et tættere forhold mellem banken og præsidenten. 

Der har været meget uro i den seneste tid over, hvem der skulle afløse den tidligere guvernør Yakiv Smoliy efter, at han valgte at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”. Det har skabt stor kritik fra udenlandske investorer og fra den International Valutafond, der frygter, at Nationalbankens selvstændighed er truet af præsidentens ambitioner. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har nu fundet frem til sin foretrukne kandidat som afløseren for Smoliy. Det skriver Ukraine Business News. Zelenskij har tidligere overvejet ni kandidater, men er nu kommet frem til, at Kyrylo Shevchenko skal overtage pladsen, og han skal nu godkendes af det ukrainske parlament. Han kommer fra en stilling som leder af den ukrainske statsejede bank Ukrgasbank, og han har tidligere fået meget ros af præsidenten. 

Han er kendt for i sit arbejde hos Ukrgasbank at skaffe grønne lån til vind- og solprojekter, og han går ind for privatisering, skriver mediet. Han er enig med Zelenskij i behovet for en mere ekspansiv pengepolitik, og han vil muligvis få et tættere forhold til præsidenten, lyder det fra flere medier. Han har tidligere kritiseret den ukrainske Nationalbanks pengepolitik for at være for hård, som Zelenskij er enig i. 

Hvordan vil IMF reagere?

Det er endnu usikkert, hvordan udenlandske investorer og IMF vil reagere på præsidentens valg af kandidat som ny guvernør for Nationalbanken. Tidligere på året godkendte IMF et fem milliarder dollar stort lån til Ukraine, som skal stabilisere den ukrainske økonomi gennem corona-krisen, og det er muligt, at det lån kan komme i fare. 

Kristalina Georgieva, der er direktør for IMF, har i denne uge talt med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, hvor hun har sagt, at ”det er i Ukraines interesse at bevare (Nationalbankens, red.) uafhængighed, og det er også et krav under det nuværende IMF-støttede program.”

Det ukrainske parlament ventes at stemme om præsidentens nye kandidat i løbet af denne uge. Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån.

Zelenskij har været ude at slå fast, at han vil “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet”.

Er det en god idé at skifte?

Den ukrainske præsident har tidligere udtalt, at han gerne ser en fremtidig situation, hvor en amerikansk dollar koster 30 hryvnia. I dag står en amerikansk dollar til cirka 26 til 27 hryvnia. Derudover vil han også gerne have en højere inflation i landet. 

Katerina Rozhkova, der er midlertidig leder af den ukrainske Nationalbank, har udtalt sig om den ukrainske præsidents ambitioner om at sænke hryvnia-kursen i forhold til dollaren. 

”For NBU-teamet er lanceringen af ‘pengepressen’ en af de ‘røde linjer’, som vi aldrig vil være klar til at krydse. Det er i modstrid med alt, hvad vi har gjort i seks år. Vores opgave er at beskytte borgerne mod afskrivning af deres opsparing og ikke udsætte dem for inflationsskat. […] Det er umuligt at have høj inflation og lave rater. Det vil aldrig ske,” siger hun.

Samtidig skriver Edward Cowan, der er tidligere økonomisk redaktør på The New York Times, sig også negativt om præsidentens planer. Det skriver Ukraine Business News

”Dette er klassisk inflationisme – afskriv din vej til hurtigere vækst. En anden etiket er Beggar My Neighbour. Svensken taler sandhed, som du bemærker – lærebog, mainstream økonomi. Her er det eventuelle problem: inflation fører uundgåeligt til højere renter, fordi långivere ikke er dummere end låntagere. Høje renter hæmmer den økonomiske aktivitet. Hvis centralbanken får sin handling sammen, vender den tilbage til monetær tilbageholdenhed. Der er ingen god erstatning for moderat pengepolitik og moderat, bæredygtig vækst.”