Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Ifølge den ukrainske præsident var det en svær beslutning at gå med til fangeudvekslingen, som i går fandt sted. 

En stor fangeudveksling fandt sted søndag mellem Ukraine og separatisterne i den besatte Donbass-region. 76 fanger blev overdraget til Ukraine fra separatisterne, mens 124 kom den anden vej. Ifølge begge sider var udvekslingen en stor success og et skridt på vejen mod fred, men den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij kalder det en svær beslutning. 

Han synes især, at det var svært at gå med til fangeudvekslingen med tanke på, hvilke ofre krigen, der har hærget siden 2014, har kostet på begge sider. 

“Men jeg har også mødtes med familierne til fangerne. Derfor skulle denne beslutning træffes. De helte, vi har tabt, kan desværre ikke komme tilbage. Og det er min pligt som ukraines præsident at få de levende helte tilbage,” sagde præsidenten ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

“Det var derfor, at jeg tog til Paris, og det er derfor, at jeg er taknemmelig for de fire ledere af Normandie,” sagde præsidenten og henviste til det tidligere fredsmøde fra starten af december, hvor Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland mødtes for at finde en løsning på krigen. 

Til mødet blev muligheden for en fangeudveksling blandt andet diskuteret, og udvekslingen bliver derfor set som et skridt på vejen mod egentlig fred. 

“81 ukrainske mænd og kvinder er blevet sat fri. Fem bliver i de midlertidige besatte områder på grund af deres kære. 76 er tilbage til det frie og sikre Ukraine. De vil nu fejre nytår med deres forældre, familier, børn og venner,” sagde præsidenten. 

Krigen i Donbass-regionen brød ud i 2014, da separatister med støtte fra Rusland løsrev dele af regionen. Krigen har kostet mere end 13.000 mennesker livet ifølge FN. I de sidste måneder er Ukraine, separatisterne og Rusland kommet nærmere en ende på konflikten, hvor der blandt andet er lokale våbenhviler i tre områder ved fronten.