Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Den amerikanske præsident er under pres i USA, hvor han står over for en mulig rigsretssag. Den ukrainske præsident vil ikke blande sig. 

Et opkald til den ukrainske præsident fra Donald Trump har skabt stor røre i både USA og Ukraine. En mulig rigsretssag er på vej mod Trump, som beskyldes for at have presset den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij til at starte en efterforskning af den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter Biden for korruption. 

I Ukraine har sagen også stor opmærksomhed, og nu slår Zelenskijs rådgiver Andriy Yermak, der ofte udtaler sig for præsidenten, fast, at Ukraine ikke vil involvere sig i sagen. Formanden for Repræsentanternes Hus i USA Nancy Pelosi, der har opfordret til en rigsretssag, skal derfor ikke forvente hjælp fra Ukraine. 

“Vi ser USA som vores ven, vores strategiske partner. Hvad der sker der, er deres egen indenrigspolitiske spil. Det vil vi ikke tage part i på nogen måde,” sagde Yermak i et interview med den ukrainske kanal TSN TV ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Donald Trump skulle, ifølge beskyldningerne i USA, have truet med at tilbageholde militær økonomisk støtte til Ukraine medmindre, at Zelenskij startede en efterforskning. Zelenskij har siden afvist, at Trump har presset ham. 

Zelenskij er under pres

I Ukraine er Zelenskij også kommet under pres, efter at Trump har frigjort et referat af samtalen mellem de to statsledere. I Ukraine er der stor fokus på, at Zelenskij i opkaldet revser både Tyskland og Frankrig for at gøre for lidt for at hjælpe landet i den nuværende konflikt med Rusland. 

Læs også: 6 ting vi skal tage med fra Trump-samtalen

Udtalelsen kommer ellers i en periode, hvor Zelenskij forsøger at få de to landes hjælp til at genstarte fredsforhandlingerne med Rusland om den annekterede Krim-halvø og krigen i Donbass-regionen, som har kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. 

“Hans ord omkring manglende støtte kan blive brugt imod Ukraine… fordi Ukraine vil blive set som en utaknemmelig partner… Putins strategi mod Ukraine har været den samme i mange år – at destabilisere Ukraine internt og tilsmudse Ukraine globalt,” sagde Alyona Getmanchuk, der er leder af tænketanken New Europe Center til mediet Unian.