Arkivfoto: Emil Filtenborg

Ifølge den ukrainske præsident er det svært at spå om, hvad Putin tænker, men han ser ud til at vide, at Ukraine er et selvstændigt land, lyder det. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij giver i et interview til The Times of Israel udtryk for, at den russiske præsident Vladimir Putin ved, at Ukraine er et selvstændigt land. Den nyhed har trukket overskrifter i Ukraine, da ukrainerne har været i konflikt med Rusland siden 2014, da Rusland annekterede Krim-halvøen og støttede separatister, der løsrev dele af Donbass-regionen. Der har været krig lige siden i regionen. 

Zelenskij blev blandt andet spurgt om, hvorvidt Putin stadig ikke ser Ukraine som et land. Det gav den russiske præsident ifølge Washington Post udtryk for til den daværende amerikanske præsident George W. Bush tilbage i 2008. 

“Jeg ved ikke, hvad han tænker på. Han fortalte mig det ikke. Jeg tror dog, at han forstår min attitude: Ukraine er et selvstændigt land. Vi er et stort land – det største i Europa. Jeg tror, at han forstår det. Men hvad han tænker på? Det er i hans hoved,” sagde Zelenskij ifølge Unian.

“Vores dialog er i dag startet med den russiske præsident. Vi har haft en række telefonopkald. Vi har konstrueret et format for dialog, der har resulteret i nogle resultater på følsomme beslutninger. Vi har fået returneret vores fanger – vores skibe. Efter tre år uden møder har vi været i stand til at få en aftale i Normandie-formatet,” sagde Zelenskij blandt andet og henviste til Normandie-formatet tilbage i starten af december.

Zelenskij blev valgt som præsident i foråret 2019, og hans parti vandt senere på året parlamentsvalget. Siden har han taget en række skridt på vejen mod fred såsom at underskrive den såkaldte Steinmeier-aftale, der gør det muligt at afholde valg i den besatte Donbass-region, der kan få en form for særstatus af Ukraine, hvis valget anerkendes af organisationen OSCE. 

Zelenskij, separatisterne og Putin har også haft held med at udveksle fanger og skabe tre lokale våbenhviler ved fronten i Donbass-regionen.