Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ønsker det ukrainske folk god påske, men bruger mest sin tale til at appellere for, at ukrainerne bliver hjemme.

Det er påske, og det er en vigtig højtid for ukrainerne, hvor befolkningen er mere kristne end i Danmark og ofte går i kirke. En undersøgelse fra 2018 lavet af Razumkov Centre viser, at store dele af ukrainerne stoler på deres kirke og ser sig selv som troende. Lørdag talte den ukrainske præsident til nationen, hvor han brugte anledningen til at opfordre ukrainerne til at blive hjemme i påsken for at forhindre coronavirussens fremmarch. 

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian har Ukraine i alt registreret 5.449 tilfælde af coronavirus (målt søndag morgen) med 141 dødsfald og 347 nye tilfælde i det sidste døgn. Ukrainenu har oversat præsidentens tale, som du kan læse nedenfor. 

Kære ukrainere. Jeg ønsker alle kristne af den østlige kirkeskik tillykke med højtiden – den hellige genopstandelse af Kristus. Ukraine vil, som resten af verden, fejre påske hjemme dette år. Og da fejringen vil være ukonventionel, så vil mine lykønskninger også være det. 

For det første er påsken sejren for livet over døden. Det er en glædens helligdag. Så lad os finde det positive i dagens situation. Vi returnerer til vores forfædres traditioner, hvor de ikke havde supermarkeder eller mulighed for at få bragt færdiglavet kurve via internettet. 

I år kan alle husmødre bage hjemmelavet ‘paskha’ (en slavisk ret, red.). Det vil være det mest udsøgte, da det er lavet med dine egne hænder. Hver mand i hjemmet kan lave lækre kød-delikatesser. Sammen med vores børn vil vi alle male påskeæg, dække vores tøj, vores hænder og vores ansigter med mailing. Det er en form for landsomfattende familie-team-building. Og jeg er sikker på, at efter alle disse tilberedte retter, som vi har lavet sammen, vil smage 1.000 gange bedre. Hjemmelavet pølse med peberrod, salo (ukrainske ret, red.), dumplinger, rulled kage og – vigtigst af alt – vi vil genopdage, at vores ukrainske cuisine er den bedste i verden. 

Ja. Vi bliver hjemme. Og efter weekenden – efter karantænen – lad os være bange for tallene på vores badevægte og ikke på tallene på vores termometer. 

Påske er en helligdag for sammenhold. I dag er hele vores land samlet med et og kun et ønske om at gå ud. Jeg forstår, hvordan det er, fordi jeg er selv på kontoret fra morgen til aften. Jeg vil sige: Jeg håber ikke, at det er en statssikkerhed, men vinduerne kan ikke engang åbnes på mit kontor. Men nu er jeg hjemme. Jeg har dagen fri. Ja, selv præsidenten kan have en fridag. Præsidenten er også et menneske. 

Kan I huske, hvordan jeres forældre ikke lod jer gå udenfor, når I var børn? I dag er det den situation, hvor vi ikke kan lade vores forældre gå udenfor. Det er ikke gengæld. Det er vores kærlighed. Når vi bliver hjemme, så er det sammenhold. Sammenhold for lægernes skyld, for vores nations sundhed og derfor også for fremtiden. 

Og påske er også en højtid for oprigtighed. Du ved, at stort set hele min arbejdsdag går med møder, opkald og forhandlinger. Du taler så meget, og når du kommer hjem, er der kun et ønske om at være stille. For nyligt har jeg indset, at jeg nogle gange ikke er stille på de tidspunkter alligevel. Jeg er ikke stille. Jeg taler med gud. Og her vil jeg ikke overraske jer, fordi vi spørger alle – dog med forskellige ord – den almægtige om den samme ting. 

For at vore forældre skal leve længere – for at vores børn skal være glade. For at vores børnebørn ikke skal hoste – for at vores kære altid skal være tætte på os – for at Ukraine vil klare sig godt. Og for at vi alle skal være i live og have det godt. Må gud hjælpe os i dette. Og lad os hjælpe gud. Lad os blive hjemme. 

Kære medborgere! Lad os huske den visdom fra prædiken på Kristi bjerg: Vis ikke din retfærdighed. Den stærkeste tro er troen i dit hjerte. 

Må godhed, lys og barmhjertighed komme ind i vores hjerter. Må glæde, velstand og kærlighed komme ind i vores hjem. Må fred, fred og fred igen komme til vores land. 

Jeg ønsker jer alle godt helbred. Guds agtelse og lækker ‘paskha’.