Foto af Yassine Khalfalli hos Unsplash

Ifølge Yevheniy Dykhne, der er præsident for Ukraine International Airlines, så vil flybranchen først være tilbage på 2019-niveau i 2023. Flyene kommer dog snart på vingerne igen i et eller andet omfang. 

Fly- og hotelbranchen er hårdt ramt af corona-krisen, som holder de fleste fly på jorden og hotellerne tomme. Ukraine er ingen undtagelse, og ifølge Yevheniy Dykhne, som er præsident for Ukraine International Airlines, så kommer det til at vare lang tid, før flybranchen er tilbage til niveauet for 2019. Det skriver han på Facebook

“Verden vil være forandret. Efter den største krise i luftfartens historie er det tid til at se på de første resultater,” skriver Dykhne, der først vil åbne for salget af billetter igen den 1. juli, hvilket er anderledes end andre selskaber, der stadig håber på at sælge billetter i juni. 

Han kalder udviklingen for skuffende og skriver, at “prognosen er sørgelig, og Ukraine er en del af en global tendens”. Han opridser flere af sine observationer i branchen. Såsom at flybranchen først kommer tilbage på 2019-niveauet i 2023, og at branchen globalt vil tabe 314 milliarder dollar i 2020. Han forventer også, at der vil åbnes for mellemlange distancer først, mens hele branchens håndtering af alt fra mad til indtjekning forandres. 

Dykhne forventer også, at der vil ske en optimering af flyselskabernes fly, hvor ældre fly vil blive fjernet, og der vil komme yderligere efterspørgsel efter brede-fly. For at klare sig vil flere selskaber være nødsaget til at sælge fly, sænke priserne og omstrukturere en del af deres lån, hvilke vil påvirke branchen stort, lyder det.

 

De ukrainske selskaber bløder

Vladislav Krikliy, der er Ukraines minister for infrastruktur, siger, at de ukrainske flyselskaber taber 25 millioner dollar om måneden på grund af corona-krisen, som holder flyene på jorden. Det skriver mediet Bukva

Ifølge Ukraine Business News så taber Lviv Lufthavn 1,5 millioner dollar om måneden, mens Boryspil Lufthavn taber 4 millioner dollar og UkSATSE (Ukrainian State Air Traffic Services Enterprise) taber 8 millioner dollar. 

I øjeblikket har den ukrainske regering endnu ikke meldt ud, hvornår flyene igen kan komme på vingerne. Det er også en kompliceret situation, da det også afhænger af andre lande. Ifølge Ukraine Business News så er Ukraines minister for infrastruktur i gang med at forhandle med Egypten, Georgien og Tyrkiet om at genstarte flytrafikken igen.

Imens de forhandlinger står på, så har Lufthansa meldt ud, at de regner med at genstarte flytrafikken til Ukraine den 1. juni. Czech Airlines regner med den 3. juni, mens airBaltic vil starte den 10. Juni, Swiss den 21. juni og Wizz Air den 1. juli. Det er endnu usikkert, om Danmark kommer til at være iblandt destinationerne. 

Ukraine er ved at koordinere åbning af grænser

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at Ukraine er i gang med at forhandle med sine europæiske naboer om at åbne grænserne igen, som derfor også vil påvirke muligheden for at genoptage flytrafikken. 

“Vi vil koordinere vores skridt med vores europæiske naboer. Når vi snakker om Italien, så er nøglen her selvfølgelig Schengen-området. Det vil sige, at hvis Italien åbner dets grænser og vores umiddelbare naboer holder dem lukket, så bliver det nok svært at komme til Italien,” sagde den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kuleba ifølge Ukrinform.

“Vi er absolut helt liberale i det henseende (i forhold til at åbne grænserne, red.), men vi er nødt til at kigge på to faktorer: Den første er, hvordan vores partnere åbner deres grænser, og det andet er, hvordan situationen er med pandemien i Ukraine. Men ingen har planer om at holde Ukraine under lås og slå,” siger han. 

Hotelbranchen kæmper

Ifølge flere medier så kæmper hotellerne verden over i øjeblikket for livet, da alt turisme stort set er stoppet. Ukraine er ingen undtagelse. Efter planen kan Ukraines hoteller åbne igen den 22. maj, men det kan nå at ændre sig endnu, da det er påvirket af smitte-tallet.

Sundhedsmyndighederne i Ukraine har dog nu meldt ud, hvordan de ser, at hotelbranchen kan åbne igen. Det skriver Unian. Blandt andet skal alt personale have målt deres temperatur, før de starter deres vagt, og de skal sprittes af flere gange i løbet af dagen. Hvis en gæst er syg, så skal personen bliver på værelset og en ambulance tilkaldes. 

Livet på landets hoteller bliver i første omgang langt fra den samme. Blandt andet må der kun være en gæst pr. 10 kvadratmeter i lobbyen, og der skal bæres maske uden for ens værelse. På samme måde skal konferencerum, fitness og spa fortsat være lukket, og der må kun spises i hotellernes restauranter, hvis der kan serveres uden for. Roomservice er dog også stadig en mulighed under de nye regler.