Foto af Victor Xok hos Unsplash

Kiev: Ifølge en major i den ukrainske hær, så er det muligt, at en tilbagetrækning af tropper kan betyde, at områderne bliver en form for demilitariseret zone. 

Snakken om nye forhandlinger i det såkaldte Normandie-format er på alles læber i disse dage i Ukraine. Landet presser på for, at der skal ske forhandlinger i Normandie-formatet, der består af Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig for at stoppe krigen i Donbass, der har hærget siden 2014, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen. Siden har mere end 13.000 mennesker mistet livet, ifølge FN. 

Nu fortæller en major i den ukrainske hær, at der kan blive etableret en såkaldt grå-zone, hvor der i dag er tropper, hvis det lykkes parterne at trække sig tilbage fra byerne Sokilnyky og Yasynuvata, som Ukraine har udtrykt ønske om. 

“Det er i øjeblikket en af de muligheder, der bliver overvejet… men vi må stå fast på, at fjenden også skal trække sig tilbage… fra de beboelser, der ikke er kontrolleret af ukraines hær,” fortalte major Bohdan Bondar til Radio Liberty, ifølge nyhedsbureauet Unian. 

Fremskridt mod forhandlinger

Majoren peger dog på, at beskydningerne over fronten skal stoppe før tilbagetrækning kan ske. Det er i tråd med udtalelser fra ukraines udenrigsminister, der også har påpeget, at der er brug for syv dage uden beskydninger, før Ukraine kan trække sig tilbage. 

Tidligere har Rusland påpeget, at der ikke vil ske forhandlinger i Normandie-formatet, før der sker en tilbagetrækning af tropper. Ifølge ruslands viceudenrigsminister Sergey Vershinin sker der dog en diskussion om mulige datoer for forhandlinger. Han fortalte til det russiske nyhedsbureau Tass, at forhandlinger er “et meget vigtigt skridt, der åbner op for muligheden for at løse mange interne problemer i Ukraine.”

Demonstranterne havde både det ukrainske flag med og den sort-røde fane, der er et udbredt symbol på højrefløjen. De er imod Steinmeier-aftalen Foto: Emil Filtenborg.

De mulige nye fredsforhandlinger har fået en lidt blandet modtagelse i Ukraine. Siden Ukraine underskrev den såkaldte Steinmeier-aftale i sidste uge, der muliggør valg i den besatte Donbass-region, har der været flere demonstrationer rundt i landet. Flere kritikere mener, at Ukraine trækker sig for langt for at opnå fred, og at Steinmeier-aftalen er en form for kapitulation til Rusland, da de besatte områder får en form for selvstyre eller særstatus, hvis valgene bliver anerkendt som frie af organisationen OSCE.