Foto af Martin Adams hos Unsplash

Hverken Ukraine eller Polen er særligt store tilhængere af den russiske gasledning, Nordstream 2, der skal gå igennem blandt andet dansk farvand.

Ukraine og Polen er blevet enige om at tage videre skridt i kampen mod Nordstream 2 – en gasledning fra Rusland, der skal lede gas direkte ind i Tyskland gennem blandt andet dansk farvand ved det Baltiske Hav. Det skriver Unian.

“Ruslands Nord Stream 2 projekt er en trussel mod den europæiske energisikkerhed,” lyder det fra de to udenrigsministre – ukrainske Dmitro Kuleba og polske Jacek Czaputowicz, der vil arbejde videre fra et memorandum vedtdaget af de to lande og USA.

USA er nemlig heller ikke glade for den nye gasledning, som de mener kan skade “transatlantisk sikkerhed.” I sidste uge vedtog det amerikanske senat sanktioner mod projektet.

Når kongressen har vedtaget det, bliver det sendt til præsident Trump for at blive underskrevet. Gasledningen er lige nu omtrent 90 procent færdig, men arbejdet i Danmark skal stadigvæk færdiggøres.

Lang kamp om gasledning

Kampen om Nord Stream 2 har stået på siden projektets begyndelse, og der er sådan set kun Danmark tilbage, som kan sætte en kæp i hjulet for projektet, hvis ikke russerne selv stopper det.

Både Ukraine og Litauen har tidligere været ude og advare EU om, at det kan have konsekvenser at gøre sig afhængige af gas fra Rusland, og den danske energistyrelse har også fået en klage over projektet.

At nedbringe afhængigheden af russisk gas er en vægtig grund til at Ukraine har sat fart på at nedbringe energiforbruget og på at omstille sig til mere vedvarende energi. Det kan du læse mere om her.

Usikkerhed om den grønne omstilling

Der har dog længe været usikkerhed om ukrainernes omstilling til grøn energi, fordi et langt tovtrækkeri om tariffer og udbetalinger har sat flere projekter på pause. En aftale er dog kommet på plads.

Det er dog ikke alle, der er lige imponerede af den nye aftale.

“På den positive side, efter mere end tre kvartaler med manglende betalinger, kan branchen nu forvente, at regeringens ‘Garanterede Køber’ begynder at tilbagebetale en del af sin gæld inden årets udgang, hvilket vil hjælpe pengestrømmen for mange investorer i vedvarende energi,” sagde Oleksandr Kozakevych, der er leder af Ukrainian Association of Renewable Energy efter lovens vedtagelsen ifølge Ukraine Business News.