Foto af Yanny Mishchuk hos Unsplash

Den ukrainske præsident har tidligere understreget, at det ukrainske parlament fortsat skal fungere under coronavirussen. Det ser dog ud til, at flere medlemmer foretrækker at blive hjemme, og ny lovgivning er derfor blokeret i øjeblikket. 

IMF har været klar i mælet. Ukraine skal vedtage både den længe ventede landreform og en lov, der forhindrer at nationaliserede banker kan gives tilbage til tidligere ejere, før IMF vil komme landet til undsætning med et lån på i alt 5,5 milliarder dollar – cirka 38 milliarder kroner. Vedtagelse af de love er dog gået i stå, skriver Kyiv Post

Avisen beskriver, hvordan parlamentsmedlemmer umuliggører vedtagelse af lovene, fordi de bliver hjemme i karantæne i stedet for at møde ind i parlamentet. 

“Min holdning er, at det er uacceptabelt at ændre arbejdsplanen for Verkhovna Rada. Den den nuværende situation med en global pandemi og en trussel om en global finansiel krise gør, at det ukrainske parlament skal vedtage vitale love for økonomien… Hurtige reformer er hurtig hjælp til økonomien,” sagde den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij tidligere, men den opfordring ser ikke ud til at blive fulgt af alle de ukrainske politikere.

Lånet er meget vigtigt

Der er ingen tvivl om, at IMF-lånet er vigtigt for Ukraine, hvor den nationale valuta hryvnia er under pres, og bruttonationalproduktet ventes at blive ramt hårdt. Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, har tidligere fortalt Ukrainenu, at IMF først vil låne Ukraine penge, når de er sikre på, at landet bevæger sig i den rigtige retning. Landet skal vedtage landreformen og forhindre, at oligarken Ihor Kolomojski får Privatbank tilbage igen. 

Problemerne i det ukrainske parlament, som ellers tidligere har været i stand til at udpege nye ministre og en ny chefanklager i Ukraine, er ifølge Kyiv Post opstået efter, at et medlem af parlamentet er blevet testet positiv for coronavirus. Det ukrainske parlament har valgt at udskyde fremtidige punkter på dagsordenen til den tredje april. 

Netop den længe ventede landreform, som der har været 4.018 ændringsforslag til, mangler stadig at få behandlet over 1.000 ændringsforslag. 

“Der er nu panik blandt parlamentsmedlemmer, mens alle forsøger at overholde karantænen,” sagde Yaroslav Zheleznyak fra partiet Voice ifølge Kyiv Post og henviste til, at parlamentsmedlemmet Serhiy Shakhov er blevet testet positiv for coronvirussen. 

Store økonomiske konsekvenser for Ukraine

Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, anslår, at mindst 500.000 ukrainere vil miste deres job på grund af coronavirussen. Han er også citeret for at kalde det et “konservativt estimat”, og han henviser blandt andet til den stigende arbejdsløshed i Kina som begrundelse. Det skriver Kyiv Post.

Han er ikke alene med den betragtning. 

Yuriy Gorodnichenko, der er professor på Berkeley University of California, anslår, at det ukrainske bruttonationalprodukt kan falde med hele 15 procent på grund af coronavirussen. Det skrev han i en artikel hos Atlantic Council

Til Ukrainenu har Anders Åslund sagt, at situationen i Ukraine, der blandt andet har store problemer med valutaen, som har mistet omkring 11 procent af dens værdi i de sidste par uger i forhold til den amerikanske dollar, er rigtig alvorlig. 

“Det er seriøst, hvad der sker lige nu. Vi har set, at den ukrainske nationalbank har brugt over en milliard dollar i den seneste uge ud af deres dollar-reserve på 26 milliarder. Det kan banken ikke fortsætte med, og jeg forventer, at valutaen får lov til at flyde frit,” sagde Anders Åslund, der understregede, at det er nationalbankens eneste mulighed.