Foto af Oleksandr Zhabin hos Unsplash

Det ukrainske parlament er blevet enige om et budget for 2021, som ifølge finansministeren er i linje med IMF’s krav.

Første udkast til et budget for Ukraine i 2021 er blevet vedtaget af det ukrainske parlament. Det skriver Unian. Det nye budget skulle tilmed også flugte med IMF’s krav til Ukraine, hvilket i sig selv er vigtigt for fremtidigt samarbejde.

“Vi fortsætter med at arbejde med rammeaftalen med IMF. Generelt er parametrene i Budget 2021 på linje med fondens eksperters estimater, som beviser, at vi bevæger os i den rigtige retning,” siger finansminister Serhij Martjenko.

Særligt vigtigt i det nye budget er, at Ukraine skal bruge en del ressourcer på at reducere landets gæld til 3-3,5 procent af BNP i 2023. Det svarer godt og vel til en halvering i forhold til den nuværende gæld.

Ukraine har fået en del på det sidste

Ukraine har fået en hel del hjælp af EU eller andre internationale entiteter på det seneste. Den 10. december kunne Ukraine Nu eksempelvis fortælle, at EU og EIB ville udbetale godt 1,2 milliarder euro i lån.

“Lånene kommer dog kærkommen for Ukraine, som har et stort hul i landets budget, som skal lukkes før årets udgang. Ukraine skal rejse omkring tre milliarder dollar over de næste uger, hvilket de blandt andet vil gøre med salg af obligationer. EU låner Ukraine 600 millioner euro til Covid-19 indsatsen, som kan gå direkte ind i budgettet,” skrev vi i torsdags.

Samarbejdet mellem Vesten og Ukraine vaklede, da den ukrainske forfatningsdomstol fjernede reglen om, at man ikke kunne blive straffet for ikke at deklarere sine aktiver som folkevalgt. Det blev set som et stort tilbageskridt i kampen mod korruption.

Reglen er nu blevet genindført i en udvandet version, og sammen med budgetvedtagelsen kan det være store skridt imod en normalisering af forholdet mellem præsident Volodimir Zelenskijs administration og Vesten.

Ukraine vil lukke budgethul med salg af obligationer