Majshøst. Foto: Emil Filtenborg.

En, for nogen længe ventet, reform af reglerne for salg af landbrugsjord har i dag taget sine første rigtige skridt i parlamentet.

Nu kommer der snart aflklaring på, hvordan det ukrainske marked for jord kommer til at se ud i fremtiden. En årelang serie af midlertidige regler har nemlig gjort det umuligt at købe og sælge den frodige ukrainske jord.

Det har udmøntet sig i, at landbruget i Ukraine, der i øvrigt sidder på en kæmpe portion af verdens såkaldte sortjord, ikke er så effektivt, som det kunne være. I dag stemte parlamentet for jordreformen i første behandling. Det skriver flere ukrainske medier.

Det er dog stadigvæk uklart, om reformen kun kommer til at gælde for ukrainere og ukrainske selskaber, eller om udlændinge også vil få lov til at købe og sælge jord. Det bliver ifølge præsident Volodimir Zelenskij besluttet gennem en folkeafstemning.

Det internationale samfund elsker idéen

Jordreformen har fået stærk opbakning fra flere internationale organisationer. Blandt andet mener IMF, der låner Ukraine penge, at en jordreform kan bringe nye investeringer til landet.

Også EU har været meget klare i mæglet. Ifølge dem kan reformen forløse Ukraines enorme landbrugspotentiale. I sidste uge gik Verdensbanken på Facebook og gjorde deres holdning klar:

“Reformen er nødvendig for ukrainske landmænd for, at de kan sælge landbrugsjord, tilgå kredit, investere og diversificere, ligesom landejere kan få en passende værdi på deres mest værdifulde aktiv,” skrev Verdensbanken.

Ukrainsk modstand

I Ukraine er det dog ikke alle, der er lige venligt stemte overfor den nye reform. Den tidligere premierminister Julia Tymosjenko mener, at reformisterne render oligarkerne og de store selskabers ærinde.

Flere steder i landet har der på det seneste været demonstrationer og protester imod landreformen.