Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

Ukraine har brug for IMF-lånet for at skabe stabilitet i landet. Tidligere har parlamentet afvist at mødes for at diskutere vigtig lovgivning, som IMF kræver indført, før lånet kan vedtages. 

I skyggen af coronavirussen udspiller der sig i disse dage en kamp på den politiske scene i Ukraine, der har stor betydning for landets stabilitet. Ukraine har brug for et lån fra den internationale valutafond, IMF, for at klare sig gennem corona-krisen og for at stabilisere landet generelt. IMF kræver, at Ukraine gennemfører landreformen, som skal åbne op for opkøb af ukrainsk landbrugsjord, og at landet vedtager en lov, som forhindrer, at oligarken Ihor Kolomojski kan få den store ukrainske bank Privatbank tilbage.

Banken blev nationaliseret i 2016 på grund af svindel, og der er opstået problemer med at få lovgivningen på området vedtaget i parlamentet, hvor Kolomojski har mange støtter, og det er et problem for et eventuelt IMF-lån. Tidligere har flere medlemmer af det ukrainske parlament nægtet at mødes med henvisning til, at det er for farligt på grund af corona-krisen, og Kolomojskis støtter i parlamentet, der blandt andet inkluderer grupperinger i præsidentens parti, forsøger løbende at blokere lovgivningen. Kyiv Post skriver nu, at parlamentet efter planen skal mødes helt ekstraordinært lørdag for at diskutere loven, hvor avisen regner med, at præsidenten kan få støtte fra nogle oppositionspartier. 

“Folkets repræsentanter, som i dag ikke har noget andet valg end at fortsætte arbejdet, skulle specielt forstå dette. Hvis nogle af dem har glemte det, så lad mig minde jer om ordene i jeres ed: ‘Jeg skal udfylde mine pligter i mine landsmænds interesser’. Når ukrainske læger arbejder næsten uden nogen hvile, og når tusindvis af soldater forbliver i skyttegrave, så skal lovgivere skamme sig over at sige noget på grund af frygt,” sagde den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij torsdag ifølge Unian. 

Lånet er vigtig for Ukraine

Det er endnu svært at sige, om loven, der skal stoppe Kolomojskis ambitioner om at få sin bank tilbage, bliver vedtaget lørdag. Selv hvis den gør, så mangler Ukraine også at vedtage landreformen, før IMF er tilfredse, lyder det fra flere iagttagere. Tidligere har Ukrainenu talt med Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi. Han slår fast, at IMF-lånet er afgørende for, at Ukraine kan komme gennem krisen, hvor den lange karantæne over hele landet – ligesom i Danmark – hver dag presser virksomhederne og befolkningen i landet

“Det ser nu ud til, at regeringen nu forstår, at de har brug for det her lån. Ministerrokaden var en kæmpe fejl, hvor Ukraine har forsøgt at komme tilbage til de gamle tider. Nu står de uden mulighed for at forhandle, og IMF vil ikke give dem et let udvej,” sagde Anders Åslund tidligere og henviser til, at den ukrainske præsident med sit parti for nyligt fyrede flere af de reformvenlige ministre i regeringen, før coronavirussen slog igennem i Europa. 

En undersøgelse af European Business Association blandt iværksættere i Ukraine viser, at 48 procent melder om et tab på mellem 20 til 50 procent indtil videre som følge af corona-krisen. De ukrainske politikere har for nyligt forlænget karantænen med yderligere tre uger frem til den 24. april, og 23 procent af de adspurgte svarer, at forlængelsen vil få dem til at sænke lønningerne hos deres medarbejdere. 17 procent regner med at måtte afskedige medarbejdere, mens seks procent regner med delvist at måtte lukke deres forretning. 23 procent forventer dog ikke nogen ændringer på grund af de forlængede karantæne. 

Den ukrainske håndtering af Corona-krisen, og de efterfølgende økonomiske konsekvenser, kommer også til at være afgørende for de danske virksomheder i Ukraine. En af de danske virksomheder i Ukraine er Danfoss, som dog er optimistisk og kun forventer en kort krise

Hvilken vej går Ukraine?

Men mens flere eksperter peger på, at et IMF-lån er den eneste vej fremad, så begynder flere og flere stemmer i Ukraine at presse på for, at Ukraine forsømmer sine lån i stedet for at kæmpe for at tilbagebetale dem. Det har fået Vladyslav Rashkovan, der er ukraines repræsentant hos IMF til tasterne på Facebook, hvor han advarer om konsekvenserne. 

“Jeg vil lige citere nedenfor, hvilke ord der står side om side med ordet “forsømme”: devaluering, konkurs, tomme butikker, bank plyndringer, sociale protester, gadeuorden, plyndring, international isolation. For medlemmer af Rada (det ukrainske parlament, red.), der er i tvivl, anbefaler jeg kigger mod de levende billeder fra Argentina, Ecuador, Rusland og en række andre lande, der er forbundet med ordet forsømmelse,” skriver han. 

Den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016, da bankens to ejere Ihor Kolomojski og Gennadiy Boholyubov blev beskyldt for at have svindlet for omkring 5,5 milliarder dollar af kundernes penge. De to ejere har siden forsøgt at få banken tilbage eller sikre en kompensation. IMF vil være sikre på, at det ikke sker, før de låner landet penge, så et eventuelt lån ikke blot bliver brugt på at sikre en kompensation til de to tidligere ejere.