Foto af Illia Cherednychenko hos Unsplash

Kiev: Sommerferien er ovre – også for det ukrainske parlament, der nu skal i gang med arbejdet. 

Præsidenten er på plads. Flertallet i parlamentet er på plads. I morges begynder arbejdet for alvor for partiet Folkets Tjener, der i løbet af foråret og sommeren har sat sig tungt på magten i Ukraine. 

Når parlamentet mødes i morgen bliver det nemlig med Folkets Tjener ved roret. De fik langt over halvdelen af stemmerne ved det sidste valg, og når en ny sæson politik igen ruller henover landet, skal man holde tungen lige i munden. 

Politiske journalister spekulerer allerede nu i, hvad der bliver temaet for morgendagens åbning af parlamentet. Præsident Volodimir Zelenskij har allerede foreslået et hav af nye ændringer, han gerne vil have igennem. 

Ny politisk kultur 

En af de ting blandt andet Kyiv Post regner med kommer til afstemning, er nye love om, hvordan man kan vælte præsidenten og en lov, der annullerer parlaments medlemmernes immunitet. Disse lovændringer kræver dog mere end normalt flertal, fordi de også kræver ændringer af grundloven. 

Udover nye politikker er der ved parlamentets åbning også tradition for, at nye lovgiver sværger en ed. Derudover skal der vælges flere personer til flere poster – formand for parlamentet, ministre og anklagere blandt andet.