Oleksij Honcharuk. Pressefoto.

I sidste uge kunne det nuværende parlament fejre sit første jubilæum i Radaen – det ukrainske folketing.

Det hele startede med en jordskredssejr for Volodimir Zelenskij i foråret sidste år. Med overvældende flertal slog han den tidligere præsident Petro Porosjenko af posten og skulle til lægge en ny plan for de 40 millioner ukrainere.

Zelenskij havde ingen tidligere erfaring med politik andet end at han i en tv-serie, Folkets Tjener, spiller skolelæreren Holoborodko, der bliver præsident nærmest ved et uheld. Folkets Tjener blev sidenhen navnet på det parti, som Zelenskij står i spidsen for.

Da dagen for parlamentsvalget kom den 21. juli sidste år tog Folkets Tjener det absolutte flertal og stormede ind i den ukrainske Rada. Mange havde aldrig været i politik før. Men arbejdet foran dem var og er stort. Løfterne om at fjerne korruptionen og afslutte krigen i det østlige Ukraine, som Zelenskij afgav, er der endnu.

UkraineNu giver dig her et kig tilbage på det seneste år i ukrainsk politik set fra parlamentets side.

Regeringen formes

Efter Zelenskij og hans følgere var stormet ind i parlamentet kom den første store opgave: At danne en regering. Regeringen blev hurtigt indsat med Oleksij Honcharuk som premierminister.

Bagefter fulgte der et lovgivningsarbejde af meget høj volumen, hvor adskillige love blev stemt igennem parlamentet med Folkets Tjeners absolutte mandat. Mange af lovene er dog ikke bleve, men der skulle gå flere måneder, før det blev bremset.

Da to love om henholdsvis salget af landbrugsjord, som UkraineNu har skrevet en del om, og en banklov, der skal forhindre oligarken Igor Kolomojskij i at få PrivatBank tilbage efter privatiseringen i 2015, kom der grus i maskineriet.

Regeringen falder

De to love blev blokkeret af ændringsforslag, der ifølge ukrainsk lovgivning skal overvejes og stemmes om af parlamentet. Det fik processen til at trække i langdrag. På samme tid faldt industriproduktionen i landet, dels på grund af en meget mild vinter, der ramte kul- og energibranchen, men også på grund af en lang trend.

Det brugte Zelenskij som undskyldning for at fyre den siddende regering og premierminister Honcharuk, der også tidligere havde været involveret i en mindre skandalesag, hvor en lydoptagelse afslørede, at Honcharuk havde talt om Zelenskij i mindre flatterende vendinger.

Kritiske kommentatorer mente, at regeringen var blevet væltet, fordi Zelenskij viste kulør – at han som andre præsidenter skulle være i lommen på oligarkerne, der har et blakket ry i Ukraine.

Uanset hvad årsagen til regeringsskiftet var, blev premierminister Honcharuks post ledig og efterfølgeren blev den også relativt ukendte Denis Sjmygal.

Coronakrisen gør sit indtog

Den nye premierminister havde dårligt nok nået at få vejret, da coronapandemien begyndte at sprede sig over hele verden. Den kom naturligvis også til Ukraine, hvor den på tre måneder smittede næsten 50.000 mennesker eksklusiv de personer, der aldrig er blevet testet.

Parlamentet og regeringen vedtog stramme karantæneregler, hvor alle caféer, barer, restauranter, skoler og den offentlige transport lukkede i lang tid. For bare at nævne få af de ramte.

Faktisk var det kun banker, apoteker og supermarkeder, der i grove træk fik lov til stadigvæk at åbne dørene for sine kunder. Siden maj har regeringen igen slækket på karantænen, men krisen præsenterede en udfordring udover den helbredsmæssige: økonomiske udfordringer.

IMF-lån og reformer

Heller ikke ukrainerne kunne se sig udenom den økonomiske krise, som hele verden lige nu døjer med. Selv om pandemien fortsætter ufortrødent mange steder over hele verden, kan man fortsat se økonomierne være hårdt spændt for.

Det skete selvfølgelig også i Ukraine, der fik hårdt brug for at forhandle det IMF-lån på plads, som de havde forhandlet om siden efteråret. Men IMF havde to ufravigelige krav: en landreform og en banklov.

De to reformer havde ligget længe og ventet på at blive stemt hjem, og mange havde allerede mistet håbet. Men de blev gennemført i al hast af parlamentet og regeringen, hvilket sikrede Ukraine et lån på 5 milliarder dollars til stabilisering af økonomien.

Landreformen har dog fået kritik for ikke at være ligeså god som det første udkast, men ikke desto mindre er den første tranche blevet udbetalt.

Hvad så nu?

Coronakrisen raser fortsat i Ukraine. Det er den nærmest foreliggende opgave for regeringen, men reformarbejdet er fortsat højt på dagsordenen for landets vestlige samarbejdspartnerer og mange af vælgerne.

I starten af sommeren gik den øverste chef for Ukraines Nationalbank (NBU) af. Han sagde, at det var på grund af politisk pres, som gjorde det umuligt for ham at passe sit arbejde. Det har bekymret flere eksperter, der mener, at vinduet for reformer er lukket.

Krigen i øst fortsætter også med fortsat at koste ukrainerne både penge og liv, og korruptionen er fortsat til gene for mange mennesker og pengepunge. Det har været et begivenhedsrigt år på den politiske scene uanset.

I de kommende dage får Ukraine Nu kommentarer fra flere eksperter på, hvordan de ser på det forløbne år.