Foto af Max Kukurudziak hos Unsplash

26 dage på posten var alt, hvad det blev til for de to nyudnævnte ministre i henholdsvis sundheds- og finansministeriet. 

Parlamentet har fyret to ministre i dag. Det drejer sig om sundhedsminister Ilija Jemets og finansminister Ihor Umanskij. De blev begge to udnævnt den 4. marts, altså for mindre end en måned siden. Det skriver Unian.

De to ministre havde begge indgivet deres tilbagetrædelser, og det er altså dem, der er blevet vedtaget nu. Det vides endnu ikke, hvem der tager over for de to ministre, men der er store opgaver i netop de to ministerier.

Det åbenlyse udfordringer er selvfølgelig den igangværende coronakrise, der lige nu har lagt verden ned. Men der venter også andre udfordringer for de to kommende ministre, som der havde været uanset, om coronavirussen havde spredt sig eller ej.

Sundhedsreform og corona

Øverst på dagsordenen, da sundhedsministeren for en lille måned siden blev udpeget, var, at en sundhedsreform skulle implementeres med start den 1. april – altså i overmorgen. Reformen er blevet til i et samarbejde med blandt andet finansministeriet.

Den er tidligere blevet rost af blandt andet WHO, som har skrevet, at reformens principper lever op til høje standarder. Udover det er coronavirussen selvfølgelig også et problem for begge ministre, som de skal have løst, når de engang bliver udpeget.

Det bekræftede antal af smittede har i dag nået 475 personer ifølge Kyiv Post, og ifølge den ukrainske premierminister står Ukraine til at tabe 3,9 procent af BNP’et i kølvandet på krisen.