Ude foran Strategic Rocket Forces Museum står flere atommissiler, der i sin tid havde retning mod USA. Foto: Stefan Weichert

Har du nogensinde haft lyst til at trykke på knappen og sende ti atommissiler afsted mod USA? Så har du chancen i Ukraine. 

For mange står Tjernobyl nok som en af de atomkraft-relaterede ulykker, der er blevet billedet på den kolde krig imellem vesten og Sovjetunionen. Men et museum viser om muligt endnu bedre den frygt, som Sovjetunionen og den kolde krig spredte over hele Europa og i USA.

Halvvejs mellem Kyiv og Odessa ligger der et museum godt gemt af vejen. Placeringen i midten af ingenting er ikke tilfældig: Før det området blev til et museum husede det en af mange missildivisioner, der med få tryk kunne sende 10 atommissiler afsted mod USA.

Museet, der hedder Strategic Rocket Forces Museum, kan man komme ind i en af de tidligere kontrolrum, hvorfra Sovjetunionens soldater døgnet rundt var klar til at sende verden ud i en altødelæggende atomkrig.

Dette er kontrolrummet. Systemet var lavet sådan, at der skulle to mennesker til at udløse bomberne. I rummet nedenunder dem var der yderligere en soldat på vagt, som havde adgang til en pistol. Hvis en af de to soldater nægtede at sende bomberne afsted i tilfælde af et atomangreb fra USA, var det hans opgave at tvinge ham til det. Foto: Stefan Weichert

Ned i dybet

En smal elevtor fører 12 etager ned under jorden, hvor kontrolrummet står næsten uændret. Hvis man har lyst, kan man endda få lov til selv at taste en kode til affyring ind og trykke på den knap, der før i tiden ville have ødelagt store dele af USA.

Selv om Ukraine ikke længere har atomvåben og man selvfølgelig ikke kan fyre rigtige missiler afsted, så er det stadigvæk en skræmmende følelse at sidde i kontrolrummet og høre den alarm, der kunne have været begyndelsen på enden.

Hele siloen og anlægget omkring siloerne ser ud, som man forventer en James Bond skurks hemmelige hovedkvarter ser ud, og det vækker kuldegysninger at mærke, hvor lidt der ville skulle til at ødelægge hele verden.

Der er flere røde telefoner, som kun ville blive brugt, hvis katastrofen indtraf og bomberne skulle sendes afsted. Foto: Stefan Weichert

Dommedagsmaskinen

Selv om hovedattraktionen er missilsiloerne og siloen, der huser kommandocentralen, så er der også andre ting, der er værd at bemærke sig på museumsarealet. Der er blandt andet fremvist flere af de enorme køretøjer, der fragtede missilerne rundt.

Den lille lastbil her kørte bag lastbilen med atommissilen. Dens opgave var at skubbe den op ad bakker og hjælpe den med at tage farten af på vej ned. Foto: Stefan Weichert
Nogle af de lastbiler, som fragtede atommissilerne rundt ses i baggrunden. Foto: Stefan Weichert

På stedet står der også skallen af den såkaldte Satan, SS-18, en gigantisk raket, der var designet til at ødelægge et enormt område. Museet huser også en raket, der er en del af den dommedagsmaskine, som ville blive aktiveret i det øjeblik, ingen stoppede den.

Maskinen sender simpelten et signal til kontrolrummet, og hvis der ikke er svar, så sendte den signaler længere op i hierarkiet indtil det nåede Kreml. Svarede de ikke, så ville den skyde atommissiler ud for at ødelægge USA.

Den skulle simpelthen sikre, at hvis Sovjetunionen blev udraderet i et angreb, så ville de tage resten af verden med sig i faldet.

Sovjetunionen havde sat en stor pæl op ude på pladsen foran atomanlægget. Den står skævt mod nord. I tilfælde af et angreb fra USA regnede Sovjetunionen ikke med, at der ville være noget tilbage på landjorden. Pælen ville naturligt falde mod nord og kunne være en måde for soldaterne under jorden at navigere, når det engang blev sikkert at komme ud. Foto: Stefan Weichert
Underjordiske gange sikrede, at de sovjetiske soldater kunne bevæge sig rundt under et angreb fra USA. Foto: Stefan Weichert

Turen dertil 

Fra Kyiv og Odessa kan man ad gode veje køre til museet. Man skal bare gøre sig klart, at det kan være relativt svært at finde. Stedet findes ikke i de fleste GPS’er, men det kan findes på Google Maps, hvor det har følgende koordinater: 5MP8+97 Pobuzke, Kirovohrad Oblast.

Til museet er der tilknyttet en engelsktalende guide, der giver en virkelig god rundvisning. Hun hedder Elena Smerichevskaya og kan fanges på +38 095 200 7578 eller på mail. Man skal huske at være opmærksom på, at der ikke er meget kærlighed til overs for Rusland, når man ser museet. 

Hvis ikke man selv vil stå for turen derud med lejebil, så er der også selskaber i Kyiv, der arrangerer ture dertil. De kan eventuelt bookes i kombination med en tur til Tjernobyl, der er blevet en meget populær destination på det seneste.

Flere fly og tanks er udstillet på anlæggets grund. Foto: Stefan Weichert