Ratusha. Foto: Emil Filtenborg.

Hvis turen går til Ukraine, så er sigtekornet ofte sat ind på Kyiv, Odessa eller Lviv, men Ukraine har meget mere at byde på end de tre byer. 

Cirka 130 kilometer syd for Lviv og 100 kilometer nord for skisportsstedet Bukovel ligger den gamle polske by Ivano-Frankivsk. Når det kommer til turisme, ligger byen i skyggen af sin storebror Lviv, der er noget større.

Men det er synd. Selv om Ivano-Frankivsk ikke har det samme at byde på, så fortjener byen, at man kigger forbi den, hvis man alligevel er på de kanter – eller eventuelt er på vej til det førnævnte skisportssted Bukovel.

Med et godt udbud af restauranter alle indenfor gåafstand og hyggelige, små gader, er Ivano-Frankivsk nemlig et godt sted at tage en puster.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Hyggelige parker, torve og gader gør Ivano-Frankivsk til et godt sted at slappe af. Foto: Emil Filtenborg.

Ivano-Frankivsk blev grundlagt i midten af 1600-tallet og byen blev centreret om et fæstningsværk i bymidten, der i dag kun findes få rester af. Dengang var byen polsk, men den har skiftet hænder et utal af gange.

Det ændrer dog ikke ved, at byen stadigvæk drejer sig om byens rådhus. Har man først fundet det og pladsen foran, er man indenfor 500 meter af langt de fleste af byens tilbud. Heriblandt restauranterne.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det polske rådhus er bygget i art deco-stil af polakkerne i 1920. Foto: Emil Filtenborg.

God og billig mad 

At gå rundt og dandere den i byens gader og drikke kaffe på torvene og i parkerne kan tage pusten fra enhver. Heldigvis har Ivano-Frankivsk flere gode steder at lade batterierne op igen.

På Вино & м’ясо serverer de en hæderlig bøf med noget udmærket vin. Så længe man holder sig fra den australske bøf, kan tre retter og lidt at drikke klares for et beløb i omegnen af 160 kroner. 11-15 Nezalezhnosti Street, Ivano-Frankivsk, 76000, Ukraine

Hvis ikke man er i bøf-humør, men hellere vil have italiensk mad, serverer Fabrica både gode pizzaer og pastaretter. Også her kan man komme langt for 150 kroner. 1 Virmens’ka Street, Ivano-Frankivsk, 76000, Ukraine

Også Urbanspace 100 og Fran.Ko er værd at gå efter. Førstnævntes overskud går til sociale og kulturelle projekter i Ivano-Frankivsk, og deres mad er både god og billig. Det samme gælder for Fran.Ko.

Panna Cotta på Fran.Ko. Mange af byens restaruanter er inspireret af det italienske køkken, men på Fran.Ko serveres der både lokale og ukrainske retter. Foto: Emil Filtenborg.

Om Ivano-Frankivsk bør også nævnes, at byens historie har betydet, at flere lande og kulturer har sat sine aftryk på byen. Blandt andet har Sovjet-tiden sat markante præg på byen.

Foto: Emil Filtenborg.

Desuden kan man ikke forvente sig ret meget af de lokales engelsk – til gengæld taler flere af dem et habilt tysk. Herunder er samlet et småt udpluk af billeder fra UkraineNu’s to dage i Ivano-Frankivsk.