Gorky Park er bestemt et besøg værd i Kharkiv. Foto: Stefan Weichert

Det kan godt være, at Lviv og Kyiv står først på listen hos flere turister, der besøger Ukraine, men i Kharkiv er der også flere ting at se. Byen byder på flere kirker, sexmuseum og en af de ældste sovjetiske bygninger. 

I den østlige del af Ukraine ligger millionbyen Kharkiv, der blev grundlagt i 1654 og blev gjort til hovedstaden i Ukraine af Sovjetunionen. Byen, der er blandt andet er kendt for dens produktion af maskiner, er ikke det første sted, som turister tænker på, når snakken falder på Ukraine, der har store og flotte byer i den vestlige del af landet. 

Kharkiv bæger præg af de mange kampe i byen under 2. Verdenskrig. I første omgang blev byen erobret af tyskerne i 1941, før Sovjetunionen, efter et forfejlet forsøg i 1942, fik generobret byen i starten af 1943. Kort tid efter tabte de den igen og først i sommeren 1943 kunne Sovjetunionen smide tyskerne endeligt ud. Dog kunne de til deres rædsler se, at 70 procent af byen var ødelagt. 

Kharkiv bæger i dag stor præg af de mange kampe, der ødelagde flere historiske bygninger, og netop derfor bliver den ofte overset i dag. Det er en skam, for Kharkiv har foruden gode spisesteder og gode koncerter historiske bygninger, som er et besøg værd. 

Blandt andet står Derzhprom, der er en imponerende bygning fra 1928, stadig på trods af bombardementerne under 2. Verdenskrig. Den blev bygget for at gøre Kharkiv til Ukraines hovedstad og var med sine 60.000 m2 den største bygning i verden, indtil New York i 30erne byggede en større skyskraber. 

Derzhprom er en imponerende bygning, der viser Sovjetunionens storhedstid. Den var engang verdens største. Foto: Stefan Weichert
Lige ved siden af Derzhprom ligger byens største universitet, der også er en flot og gammel bygning. Foto: Stefan Weichert

Mange flotte kirker

Foruden Derzhprom byder Kharkiv også på en række ældre kirker og en katedral, der står nær bycentrum omgivet af flere store parker og selve frihedspladsen. Kharkiv Katedral blev bygget i 1907 og står prægtigt i dens Byzantinske stil. 

Der er flere flotte kirker i Kharkiv. Foto: Stefan Weichert

Derudover har byen den store Gorky Central Park, hvor der er forlystelsespark, sportsfaciliteter og flere muligheder for at gå en lang tur. Parken ligger tæt på byens botaniske have, der skulle være et syn værd i foråret og sommermånederne. 

Gorky Park har blandt andet et stort pariserhjul, der gør det muligt at kigge ud over stort set hele byen. En tur koster omkring 15 kroner og er som så meget andet i Ukraine billigt for den vestlige turist. 

Museum for sex

Men det hele i Kharkiv er ikke kun om flotte bygninger og god mad. Byen, der også byder på flere muligheder for at se på kunst, er også hjemsted for et museum for sex-kulturer. Museet har en række statuer og billeder fra hele verden, for at vise, hvordan forskellige kulturer historisk har afbilledet sex, og hvordan de ser på det i dag. 

Foto: Stefan Weichert
Foto: Stefan Weichert

På flere af skulpturerne lægger folk penge for at få et godt sexliv. Det koster cirka 15 kroner for adgang, og du kan finde det på Mayakovs’koho St, 5.