Foto: Emil Filtenborg.

En store rokade i den ukrainske regering er undervejs i disse dage. Her er de nye ministre, vi allerede kender. 

Ukraine har fået en ny regering med flere nye ministre og to nye ministerier. Den vigtigste nyhed er, at premierministeren er blevet skiftet ud. Oleksij Honcharuk er blevet erstattet med den relativt ukendte Denis Sjmygal.

At fjerne Honcharuk er blevet kritiseret af blandt andet Anders Åslund, der er ekspert på Ukraine og Rusland ved The Atlantic Council. Til Ukraine Nu sagde han før rokaden, at manøvren udelukkende var “farlig” og “øger risikoen for snigende korruption.”

Samtidigt har ministrene for Udenrigsministeriet og Ministeriet for Integration med Europa byttet plads. Også Forsvarsministeriet har fået en ny leder. Det drejer sig om Andrij Taran, der i modsætning til sin forgænger, har erfaring fra militæret.

Tarans militære karriere går helt tilbage til 1972, hvor han tjente i den Røde Hær under Sovjetunionen. Lidt i samme kategori har Ministeriet for Veterananliggender også fået ny minister. Han hedder Serhij Bessarab.

Kritikere frygter, at de to ministre vil fastholde status quo og ikke bevæge sig imod de vestlig reformer, som præsident Zelenskij blev valgt ind på at love. I Ukraine har man også en Minister for Ministerkabinettet, og her hedder den nye minister Oleg Nemtjinov.

Nye ministerier

I Finansministeriet hedder chefen nu Igor Umanskij. Han har et blakket ry i civilsamfundet, men er en erfaren politiker, der har været med i toppolitik siden Leonid Kuchma var præsident i 90’erne.

Det helt nye Ministerie for Sport og Unge skal ledes af den tidligere OL-vinder, Vadym Gutzeit. Gutzeit har også tidligere været involveret i politik. Han stillede op for Folkets Tjener under valget, men blev smidt ud af partiet, fordi han havde forretning i Rusland.

Sundhedsministeren hed før rokaden Zoriana Skaletska. Nu hedder han Illija Jemets – en kirurg, der under Janukovitsj var minister i fem måneder. Sundhedsvæsnet står til at blive reformeret, så hans rolle bliver vigtig i dette forår.

Ministerierne for Socialreformer og Udviklingen af lokalsamfund. De to nye ministre er relativt ukendte på den politiske scene. Marina Lazebna er minister for Socialreformer, Oleksij Tjernisov er minister for udviklingen af lokalsamfund.

Sidst men ikke mindst har Ukraine fået endnu et nyt Ministerium for Reintegration af de Besatte Områder, der skal ledes af advokaten Oleksij Reznikov. Han har tidligere været en af Zelenskijs forhandlere ved Minsk-forhandlingerne.

Historien er under udvikling. Ukriane Nu kommer med en opdatering, når der er flere informationer til rådighed.